preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Međunarodna razmjena mladih u Sloveniji

Autor: Vesna Suvala, 21. 9. 2018. 15:54

Međunarodna razmjena mladih u Sloveniji održala se od 31. srpnja 2018. do 11. kolovoza 2018. u Domu Zapotok pored mjesta Kurešček, udaljenom 25 km od Ljubljane. U razmjeni je sudjelovalo 42 mladih iz Slovenije, Njemačke, Engleske, Iraka, Irana, Afganistana i Hrvatske te deset voditelja. Medicinsku školu Osijek predstavljale su: volonterka Elena Knežević, 3. g i Mirta Faktor, prof. U različitim radionicama upoznali smo jedni druge, kuturu i običaje država, učili se timskom radu i usvajali različite vještine.

 [više]

OBAVIJEST PRISTUPNICIMA ISPITIMA 9. DRŽAVNE MATURE

Autor: Vesna Suvala, 13. 9. 2018. 08:54

VAŽNA OBAVIJEST MATURANTIMA -

pristupnicima  ispitima 9. državne mature,

(jesen,  školska 2017./2018. godina)

 [više]

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Autor: Vesna Suvala, 12. 9. 2018. 14:27

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u rujnu i ujedno je to prilika za isticanje važnosti poznavanja postupaka prve pomoći kao humanog čina koji omogućuje ljudima da spase živote i pomognu u oporavku. U Osijeku, 9. rujna 2018.g., na Trgu slobode obilježen je Svjetski dan prve pomoći u vremenu od 10 do 13 sati. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći bila je „Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća.“

 [više]

Foto natječaj - Živjeti s Dravom!

Autor: Vesna Suvala, 7. 9. 2018. 13:43

U zajedničkoj organizaciji J.U. Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice Grada Osijeka raspisuje se foto natječaj pod nazivom Živjeti s Dravom!.

Cilj foto natječaja je pokazati ljepotu i jedinstvenu biološku raznolikost jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te na taj način osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone.

 [više]

SAJAM UDŽBENIKA

Autor: Vesna Suvala, 6. 9. 2018. 18:44

U ponedjeljak, 10.9.2018. u šarenoj dvorani pored školske knjižnice održat će se sajam udžbenika. Svi koji imaju udžbenike koje više ne koriste, žele prodati ili pokloniti i oni koji te udžbenike trebaju neka dođu u dvoranu u 13 sati.

 [više]

Likovni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola: “Volontiram-mijenjam svijet”

Autor: Vesna Suvala, 5. 9. 2018. 14:31

Poštovani,

Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava 140 godina postojanja i djelovanja te tom prigodom organizira likovni natječaj na temu volontiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Namjera je da se natječajem pod nazivom “Volontiram-mijenjam svijet” učenici potaknu na izradu likovnih radova kojima će pokazati na koji način svojim volonterskim djelovanjem postaju aktivni i odgovorni članovi zajednica u kojima žive.

Natječaj će biti otvoren od 15. rujna do 9. listopada 2018.

 [više]

PROJEKT ERASMUS+ "WE CARE, WE SHARE"

Autor: Vesna Suvala, 5. 9. 2018. 06:52

Medicinska škola partner je u projektu ERASMUS+ pod nazivom "We care, we share for the future".

Više o projektu pročitajte na poveznici u lijevom izborniku O projektu.

Objavljen je i poziv zainteresiranim učenicima da se prijave za sudjelovanje u projektu na poveznici Poziv učenicima.

 [više]

UPISI U DRUGE, TREĆE, ČETVRTE I PETE RAZREDE

Autor: Ozren Zrilić, 21. 8. 2018. 11:36

Upisi u druge, treće, četvrte i pete razrede obavit će se prvi dan škole (3. rujna) na satima razrednika. Učenici su dužni donijeti primjerak uplatnice za plaćenu participaciju, dok će upisnice dobiti u školi. Primjer uplatnice za participaciju:

 [više]

OBAVIJEST MATURANTIMA

Autor: Vesna Suvala, 9. 8. 2018. 12:25

Važna obavijest pristupnicima

ispitima  jesenskoga roka   9. državne mature

 [više]

NAGRADA FAUST VRANČIĆ

Autor: Vesna Suvala, 20. 6. 2018. 18:34

IZVRSNOST I ZNANJE ZASLUŽUJU PRIZNANJE!

 Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 2008. svake godine organizira svečanu dodjelu nagrada Faust Vrančić učenicama  i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama, izložbama. Istovremeno upriličuje dodjelu zahvalnica njihovim mentorima i mentoricama  za postignute izvrsne rezultate u pripremanju učenika za sudjelovanje na spomenutim događanjima.

 [više]

Predstavljanje Medicinske škole Osijek

Autor: Vesna Suvala, 14. 6. 2018. 21:02

Medicinska škola Osijek njeguje dugu tradiciju obrazovanja budućih zdravstvenih djelatnika te se učenici, u 2018. godini, mogu odlučiti za sljedeće smjerove: medicinska sestra/tehničar opće njege, farmaceutski tehničar/tehničarka te novi smjer zdravstvena gimnazija. Budući da smo oduvijek privlačili značajan broj učenika, učenicima i profesorima osnovnih škola željeli smo približiti naš rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Internetska tehnologija zauzima sve veću ulogu u obrazovanju, stoga smo Školu odlučili predstaviti koristeći „eTwinning“ platformu. 

 [više]

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Autor: Vesna Suvala, 4. 6. 2018. 14:16

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja kako bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana  potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

U srijedu, 30. svibnja 2018. godine, od 10 do 12 sati na Trgu Ante Starčevića organizirana je javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana nepušenja. U organizaciji i provedbi akcije sudjelovali su: Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradska liga protiv raka te učenici i nastavnici Medicinske škole Osijek. Učenici su tom prigodom građanima dijelili prigodne edukativne materijale kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje naših sugrađana. 

 [više]

DAN IRISA

Autor: Vesna Suvala, 28. 5. 2018. 21:34

U Osijeku, 27. svibnja 2018. godine na Trgu Ante Starčevića održana je humanitarna akcija povodom Dana irisa u svrhu prevencije i ranoga otkrivanja raka debelog crijeva. Akcija je trajala od 10 do 12 sati. U organizaciji su sudjelovali: Gradska liga protiv raka, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klub žena liječenih na dojci Mammae Osijek. Učenici Medicinske škole Osijek također su se aktivno uključili u provođenje akcije dijeleći edukativne materijale.

 [više]

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Autor: Vesna Suvala, 23. 5. 2018. 10:53

Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva. Međunarodna sestrinska organizacija (ICN) obilježava ovaj dan od 1965. Godine. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu.

 [više]

Stručna ekskurzija u Strmac

Autor: Vesna Suvala, 23. 5. 2018. 10:50

11. svibnja 2018. godine u ranim jutarnjim satima učenici 3.s1 i 3.s2 razreda, uz vodstvo razrednica sestre Rakin,  sestre Višević i sestre Rogine krenuli su u posjet  Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael“ u Strmcu. 

 [više]

Dentalni tehničari posjetili DENTEX, međunarodni sajam dentalne medicine u Zagrebu

Autor: Vesna Suvala, 20. 5. 2018. 22:13

Učenici 1. i 3. razreda koji se obrazuju za zanimanje dentalnog tehničara/tehničarke u petak (18. svibnja) posjetili su Dentex, međunarodni sajam dentalne medicine. Ovaj specijalizirani sajam organizira se bijenalno, svake druge godine, a posjetitelji u paviljonu Zagrebačkog velesajma mogu dobiti uvid u novosti iz područja dentalne medicine. 

 [više]

Čitanjem do zvijezda, kviz znanja

Autor: Vesna Suvala, 15. 5. 2018. 15:54

Natjecanju u kvizu znanja Čitanjem do zvijezda pristupilo je pet čitateljica koje su rješavale online kviz od 75 pitanja tijekom 60 minuta. Za nacionalnu razinu natjecanja pročitala su se četiri zadana književna djela: Zlatarovo zlato Augusta Šenoe, Judita Mire Gavrana, Kradljivica knjiga Markusa Zusaka i Vitez slavonske ravni Marije Jurić Zagorke. Natjecateljice su ozbiljno pristupile rješavanju online kviza koji su završile prije isteka zadanoga vremena te su postigle rezultate: Marija Srebrović 72%, Sara Držaić  61%, Maja Pervan 59%, Lana Kovačević 56% i Korina Sinković 55%. 

 [više]

Državno natjecanje iz geografije

Autor: Vesna Suvala, 2. 5. 2018. 11:53

U periodu od 23. do 25. travnja u Vukovaru se održavalo 25. Državno natjecanje iz geografije. Ovo jubilarno izdanje natjecanja za nas je posebno značajno, jer smo debitirali u najjačoj geografskoj konkurenciji. Do neba (i natrag) smo ponosni na našeg Andreja Nikolića (1.g) koji je dostojno predstavio Medicinsku školu Osijek. Čestitamo i nadamo se da je ovo početak  "jednog krasnog geografskog druženja" na najvišim razinama.

 

mentorica Mirela Grubišić

 

 [više]

DRŽAVNO NATJECANJE SCHOLA MEDICA - NAŠ UČENIK DEJAN ŽITNJAK DRŽAVNI JE PRVAK!!! ČESTITAMO!

Autor: Vesna Suvala, 27. 4. 2018. 15:43

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar održano je Državno natjecanje Schola Medica 2018. u programima medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i dentalni tehničar/tehničarka. Natjecanje se održavalo od 23. do 25. travnja 2018.

 [više]

IZLOŽBA HRANOM DO ZDRAVLJA

Autor: Vesna Suvala, 26. 4. 2018. 10:51

Dana 12. travnja 2018. povodom Dana Medicinske škole Osijek otvorili smo interaktivnu izložbu Hranom do zdravlja. U pripremi izložbe sudjelovalo je trideset i petero učenika od prvog do četvrtog razreda uz mentorstvo profesorica kemije i biologije Snježane Tomljenović i Ivane Petric, kemijske tehničarke Ivane Nemet i školske knjižničarke Alte Pavin Banović.

 [više]

MEDICINARI NA 14. OSJEČKOM FERIVI POLUMARATONU

Autor: Vesna Suvala, 25. 4. 2018. 11:16

„Trčanje nije samo sportska disciplina, trčanje je najprirodniji pokret. I ne zahtjeva više od patika i odluke da se pokrenemo, a nagrada za dobru volju donosi višestruki dobitak: poboljšanu kondiciju, zdravlje, vitalnost, poletnost, smanjenje stresa, povećanje općeg zadovoljstva i koncentracije u radu na svim drugim područjima života. I kad zbrojimo sve prednosti koje trčanje nosi, nije čudo što je trčanje sve atraktivniji sport.“

Tako kaže ekipa koja već dugi niz godina u Osijeku organizira Osječki Ferivi polumaraton, utrku dugu 21,097 kilometara koju iz godine u godinu trči sve veći broj trkača.

 [više]

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 7.travnja 2018.

Autor: Vesna Suvala, 18. 4. 2018. 11:35

Ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja "Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje", svjetska zdravstvena organizacija poziva svjetske čelnike da se pridržavaju obveza koje su preuzeli kada su se dogovorili o jednom od ciljeva održivog razvoja 2015. godine, da se unaprijedi zdravlje svih ljudi. I ove godine učenici i nastavnici Medicinske škole Osijek sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja sa porukom „Nitko ne bi trebao birati između zdravlja i drugih životnih potreba“.

 [više]

SVJETSKI DAN PARKINSOVE BOLESTI

Autor: Vesna Suvala, 16. 4. 2018. 08:59

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se svake godine 11. travnja, na dan kada je rođen sir James Parkinson, liječnik koji je 1817. godine opisao ovu bolest. Medicinska škola Osijek obilježila je ovaj dan i ove godine u suradnji sa članovima osječke Udruge „Buđenje“ na Trgu Ante Starčevića. 

 [više]

Dan narcisa

Autor: Vesna Suvala, 29. 3. 2018. 09:30

Prva proljetna subota, 24. ožujka 2018. godine, na Trgu Ante Starčevića bila je u znaku borbe protiv raka dojke. Medicinska škola Osijek, u suradnji s Mammae klubom, obilježila je 22. Dan narcisa.

Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest što ranije otkrila. Dan narcisa jedan je od najvažnijih događaja u svijetu jer je izraz podrške oboljelima od raka. Cilj obilježavanja Dana narcisa je jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranoga otkrivanja bolesti. Rak dojke čest je u Hrvatskoj i najčešća je zloćudna bolest žena. Svake godine oboli oko 2300 žena, a premine ih oko 1000. Najugroženije su žene između 50 i 69 godina. U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. počela provedba Nacionalnog programa prevencije raka dojke. Cilj Programa je smanjiti smrtnost za najmanje 25 %. Sve žene, od 50 do 69 godina, pozvane su na preventivni mamografski pregled. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali češće obolijevaju žene.

 [više]

22. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Autor: Vesna Suvala, 14. 3. 2018. 15:40

U subotu, 10. ožujka 2018. godine, u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića održano je 22. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Cilj natjecanja je promoviranje temeljnih načela Međunarodnog pokreta Hrvatskog Crvenog križa i uključivanje mladih u humanitarne programe. Na natjecanju se provjeravalo znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te znanje i vještine iz pružanja prve pomoći. 

 [više]

POKLADE SU I LUDI SU DANI...

Autor: Vesna Suvala, 11. 3. 2018. 10:48

U utorak, 13.2.2018. u Medicinsku školu Osijek na nastavu nisu došli samo učenici i profesori, već i brojni drugi neobični likovi. Na jedan dan, školu su zauzele maškare- zubi i zubić vile, neandertalci i olimpijci, kauboji i nomadi, minjoni i njihov Gru, Cruella i puuuuuno dalmatinera, vještice, mafijaši, anđeli, sultani i sultanije, priča se da su neki vidjeli i fantome iz 3.g i mnogi, mnogi drugi. Ne možemo se time pohvaliti svaki dan, ali u školi nam je bila čak i Janica Kostelić!

 [više]

VALENTINOVSKI PLES

Autor: Vesna Suvala, 11. 3. 2018. 10:46

Ove je godine održan jubilarni, 5. Valentinovski ples u organizaciji dvije susjedne škole, naše i „Ruđerice“. Dvorana je bila puna učenika koji su s nestrpljenjem čekali nastupe školskih bendova- Svatko svoje zna iz Ruđerice i našeg benda Pacjenti. Kako bi atmosfera bila što veselija i što više valentinovska, bila je puna crvenih balona, a na ulazu u dvoranu učenici su dobili papiriće s raznim poručicama iz vrijedne radionice prof. Đerđ Dunđerović i učenica 4.F razreda. Djelić sjajne atmosfere snimile su i kamere Slavonske televizije, što je bilo i prikazano u Vijestima. Jako nam je drago što se i na taj način čulo za dobru priču koja se za Valentinovo događa u našim školama.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
22.09.2018. 08:00
Vlada: Više novca za zdravstvo
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloga zakona kojim se predlaže ukidanje doprinosa za zaštitu zdravlja na radu od 0,5% uz istovremeno povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15% na 16,5%.

Znanost
Biologija i kemija
17.09.2018. 08:49
Europska no‡ istraživača u pet hrvatskih gradova
Europska no‡ istraživača, najve‡i popularno-znanstveni doga‘aj u Europskoj uniji, održat ‡e se 28. rujna 2018. u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je koordinator tog dvogodišnjeg projekta financiranog u sklopu Obzora 2020. s više od 2,5 milijuna kuna.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju