preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

Zajedničke aktivnosti učenja i podučavanja u Poljskoj

Poljska, 06. 09. - 10. 09. 2021.

Encouraging Social Inclusion at Schools: Good practices for the implementation of social inclusion at school through psychological-based assumptions

Na mobilnosti u Poljskoj u sklopu Erasmus + projekta 4Teen bile su psihologinja Mirna Ilakovac i pedagoginja Nada Grujić Tomas.

Domaćini, partnerska škola iz Poljske, ugostili su nas u gradiću Kutno.

Grupa nastavnika sudionika tečaja bila je iz partnerskih škola u projektu iz Poljske, Portugala, Italije, Rumunjske, Turske, Makedonije i Hrvatske. Predavačice su bile iz partnerskog instituta ITL iz Italije – psihoterapeutkinja Dr. Zucchini Giulia i dr. Cinzia Cerami, profesorica glazbenog.

Edukacija je bila usmjerena na učenike s različitim psihičkim poteškoćama, koje su često uzrok poteškoća u učenju i prilagodbi školskim zahtjevima. Aktivnosti su bile izuzetno interaktivne jer su se razmjenjivala iskustava sudionika i primjeri inkluzije. Različite škole (gimnazije, strukovne), različite poteškoće (domicilni učenici s psihofizičkim poteškoćama, izbjeglice s jezičnim, kulturološkim i drugim različitostima/poteškoćama) bile su tema naših međusobnih razgovora i razmjene ideja. Takav način rada omogućio nam je iznošenje vlastitih iskustava i stavova, što nam je omogućilo da se kao grupa nastavnika povežemo i još bolje radimo.

Snažna je poruka s ove edukacije svima koji rade s različitom djecom u školama – „Budućnost svijeta u mom je razredu danas“. Možeš biti različit od drugih i biti zadovoljan sobom ili drugi ljudi mogu napraviti da se osjećaš različit u negativnom smislu.

Stvaranje zajednice koja uključuje različitost u emotivnom, kulturalnom i estetskom poimanju svijeta, zadatak je svih nastavnika koji rade s mladima.

Ovakve edukacije i kroz šarolikost grupe nastavnika i kroz obrađene teme stvaraju mogućnost razumijevanja i pronalaska ljepote u različitosti.

Erasmus projekti približavaju ljude jedne drugima uz puno razgovora na svim jezicima, uz puno smijeha i prekrasne izlete koje su nam domaćini pripremili. Divno iskustvo je bilo u školi u Zychlinu – obilazak učionica, kabineta, druženje s profesorima te upoznavanje gradonačelnika tog slatkog malog grada koji ima proizvodnju šećera i slatkiša.

Hvala domaćinima iz Poljske na ugodnom ozračju, finoj hrani i upoznavanju divnih poljskih gradova Toruna, Lodza i Plocka. Rijeka Visla pratila nas je kroz putovanje i pružala nezaboravne prizore. Osjećali smo se dobrodošlima i vidjeli prekrasne, povijesno značajne gradove Europe, uključujući i Varšavu i Katowice.

Ispunjene novim znanjima, obogaćene novim poznanstvima i novim idejama, radujemo se daljim aktivnostima u ovom projektu!

Pedagoginja Nada Grujić Tomas i psihologinja Mirna Ilakovac

 

Pretraživanje


Napredno pretraživanje
Traži
 
E-dnevnik

 
E-dnevnik

 

 
Info točka

 
škola za život

 
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > MZO
 > AZOO
 > ASOO
 > NCVVO
 > Carnet
 > Skole.hr
 > Studij.hr
 > Osijek-online

 

 

 
e-škola fizika

 
e-škola kemija

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 3290439
Ovaj mjesec: 3691
Ovaj tjedan: 658
Danas: 8
 
 > Projekti naše škole  > 4TEEN-Writing, Acting and Playing  > Zajedničke aktivnosti učenja i podučavanja u Poljskoj
CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju