preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

WorldSkills Croatia

WorldSkills Croatia 2021/2022. godine

Državna natjecanja učenika strukovnih škola – World Skills Croatia (dalje u tekstu: WSC natjecanja) provode se s ciljem promidžbe strukovnog obrazovanja i važnosti vještina, razvoja karijere, međunarodne suradnje te natjecanja mladih osoba općenito. Provedba natjecanja pod nazivom WorldSkills osigurava se i vidljivost hrvatskih natjecanja učenika strukovnih škola na međunarodnoj razini. Primarna svrha strukovnih natjecanja učenika strukovnih škola u Republici Hrvatskoj je osiguravanje okvira za promociju i podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i to prezentiranjem stručnih kompetencija te demonstracijom vještina potrebnih za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Natjecanja služe i kao mehanizam za povezivanje strukovnog obrazovanja i zahtjeva pojedine gospodarske djelatnosti radi neprestanoga poboljšanja kurikuluma srednjih strukovnih škola, suvremenih načina poučavanja i učenja temeljena na radu. Zadatci na državnim natjecanjima temelje se na standardima zanimanja, standardima kvalifikacija i strukovnim kurikulumima te na kurikulumima ustanove srednjih strukovnih škola u pojedinim sektorima. Natjecanja imaju i za cilj kontinuirano unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u skladu s potrebama tržišta rada. Sudjelovanje na svim razinama natjecanja i smotri proizlazi iz redovitoga školskog programa, izvannastavnoga rada ili dodatne nastave koja se provodi tijekom cijele školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škole te industrijskog standarda koji se definira u tehničkom opisu pojedine discipline.

 

Osnovna načela WorldSkills Croatia natjecanja:

Promocija vrijednosti i načela strukovnog obrazovanja kroz natjecanja i smotre: WSC natjecanja ne smiju biti sama sebi svrhom. Natjecanje treba služiti promociji strukovnog obrazovanja kod poslodavaca, učenika osnovnih škola i njihovih roditelja/skrbnika i u javnosti. Sustav natjecanja osigurava razvoj samoinicijative, samopouzdanosti, kritičnosti, komunikativnosti i timskoga rada koji su nužni za uspjeh pojedinca na tržištu rada.

Promocija vještina: Bitan element povećanja interesa za srednjim strukovnim obrazovanjem jest vidljivost i osnaživanje svijesti o važnosti rada i stvaralačkoga duha hrvatskoga naroda. Održavanje natjecanja mora biti atraktivno posjetiteljima, medijima te poslodavcima. Tamo gdje bude moguće, WSC natjecanja će tražiti poveznice s drugim događanjima kojima se promiče važnost strukovnih vještina.

Vidljivost natjecanja: Zadatak WSC natjecanja je neprestana izgradnja svijesti o nacionalnom natjecanju i važnosti onoga što to natjecanje predstavlja. Kroz organizaciju i sudjelovanje na natjecanjima prezentiraju se i napredne i kreativne srednje strukovne škole. Učenici koji su sudjelovali na natjecanjima (državnim i međunarodnim), a posebice oni koji su osvojili prva mjesta, postaju promotori strukovnog obrazovanja i strukovnih vještina, a njihova uspješnostsluži kao poticaj ostalim učenicima da se uključe u natjecanja.

Povezivanje s gospodarstvom: WSC natjecanja služe kao platforma za povezivanje srednjeg strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata (njihovim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi natjecanja - podrška, sponzorstvo, osiguravanje opreme i alata, nagrade itd.). Sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne i dugoročni cilj – osiguravanje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine mogućim budućim poslodavcima.

Unaprjeđenje obrazovanja: Natjecanja su mjesta razmjene znanja i iskustava strukovnih nastavnika, čime se pozitivno djeluje na povećavanja stručnih, ali i komunikacijskih, prezentacijskih, organizacijskih i drugih vještina nastavnika.

Poticanje poduzetničkoga duha: Poticat će se poduzetnički duh i mogućnost realizacije ideja kod natjecatelja kroz proces priprema za natjecanje, samo natjecanje i nastavak suradnje natjecatelja, zajednice bivših učenika, WSC-a i gospodarstva. Primjeri dobre prakse mogu biti motiv, poticaj i inspiracija drugim školama, mentorima i učenicima.

Poticanje kreativnosti: Model zadatka za natjecanje potiče istraživački i otvoren pristup te razvoj kreativnih, inovativnih i originalnih rješenja koja će pokazati kroz natjecanje.

Međunarodna suradnja: ASOO pod nazivom WorldSkills Croatia (WSC) predstavlja izvrsnost i kvalitetu hrvatskoga strukovnog obrazovanja u međunarodnome kontekstu kroz pripreme i sudjelovanje hrvatskih timova na međunarodnim natjecanjima EuroSkills i WorldSkills te suradnju s drugim organizacijama istog ili sličnoga profila.

Istraživanje: Agencija, kao WSC, kontinuirano prati trendove u razvoju tehnologija, potrebe tržišta, razvojne strategije RH i druge bitne elemente koji utječu na promjene i razvoj novih vještina i strukovnih kurikuluma. Također, Agencija će pratiti daljnji životni put i gradnju poduzetničke karijere učenika koji su bili na natjecanjima te analizom ustanoviti koje im je prednosti i koristi donijelo sudjelovanje na natjecanju.

Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. održat će se u Zagrebu, 10. – 12. svibnja 2022. godine.

 

Pretraživanje


Napredno pretraživanje
Traži
 
E-dnevnik

 
E-dnevnik

 

 
Info točka

 
škola za život

 
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > MZO
 > AZOO
 > ASOO
 > NCVVO
 > Carnet
 > Skole.hr
 > Studij.hr
 > Osijek-online

 

 

 
e-škola fizika

 
e-škola kemija

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 3290445
Ovaj mjesec: 3699
Ovaj tjedan: 664
Danas: 14
 
 > WorldSkills Croatia
CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju