preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

DAN RUŽIČASTE VRPCE

Autor: Vesna Suvala, 11. 10. 2018.

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Ove je godine u subotu 6. listopada u Republici Hrvatskoj 19. puta obilježen Dan ružičaste vrpce uz moto: „Nikada ne smijemo zaboraviti da je rak izlječiv, ukoliko se otkrije na vrijeme „.

Humanitarnu  akciju, kao i svake godine proveo je Mammae klub Osijek uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, Doma zdravlja Osijek i Medicinske škole Osijek. Na Trgu  Ante Starčevića u Osijeku od 10 do 13 sati edukacijom i osobnim  svjedočenjem, žene operirane na dojci  željele su svojim iskustvom potaknuti građane na važnost prevencije te potrebu  redovitih kontrola. Tijekom akcije prikupljena su i sredstva namijenjena nastavku rada Mammae kluba.

Rak dojke je unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti. Ovakvim humanitarnim akcijama želimo ukazati na važnost odlaska žena, ali i muškaraca, na redovite preglede dojki.

Medicinska škola Osijek uključila se u provođenje humanitarne akcije čiji je cilj educiranje o važnosti prevencije ove bolesti, poticanje na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Učenici Medicinske škole Osijek sudjelovali su u provođenju akcije aktivnošću nazvanom „Šetnja gradom s ružičastom vrpcom u ruci.“  Osječanima su podijelili edukativne materijale,  poticali ih na preventivne preglede te darovali ružičaste vrpce kao simbol prevencije i ranog otkrivanju raka dojke.

 

 U obilježavanju Dana ružičaste vrpce sudjelovali su učenici:

4.s1 razred: Veronika Galičić, Anđela Kovač, Leo Lang, Diana Tomašević, Ana Vašarević, Višnja Vučemilović, Aleksandra Samardžija

4.s2 razred: Marija Bićan, Lovro Kljajić, Patricija Majić, Marija Prskalo, Gabrijela Ristić, Antea Šimunović

4.s2 Gabrijela Ristić – izrada crteža za pano.

Nastavnice: Dunja Bart, bacc.med.techn., Maja Carević, mag.med.techn., Vera Rogina, bacc.med.techn., Sanja Višević, mag.med.techn.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju