preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

SVJETSKI DAN SRCA

Autor: Vesna Suvala, 2. 10. 2018.

Svjetska je kardiološka federacija 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta o bolestima srca i moždanom udaru kao vodećim svjetskim uzrocima smrti, koje svake godine odnose 17,5 milijuna života.

Procjenjuje se kako će do 2030. godine  kardiovaskularne bolesti biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti, također, na vrhu ljestvice smrtnosti, a  2017. godine umrlo 23 504 osobe, odnosno 44 %.

Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku, odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježio se uz moto: «Moje srce, Tvoje srce», kojim se pozivaju svi da prigodom obilježavanju ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe kako će živjeti zdravijim načinom života. Stoga ove godine nastojimo obećati sebi i drugima: jest ćemo zdravije, biti tjelesno aktivniji i reći ne pušenju. Svrha je obilježavanja  dana srca i educiranje javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti.

U subotu, 29. rujna.2018. godine, u vremenu od 10:00 do 13:00 sati, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića obilježili smo prigodnim aktivnostima; mjerenjem krvnoga tlaka, određivanjem vrijednosti glukoze u krvi i podjelom promotivnih materijala o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i načinu života s kardiovaskularnim bolestima,   Svjetski dan srca. Javnozdravstvene aktivnosti za građane organizirali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije i Udruga kardiovaskularnih bolesnika.

Akciji se odazvao velik broj građana Osijeka. Tijekom akcije izmjerena su 192 krvna tlaka te je određeno 199 razina glukoze u krvi. Građanima s povišenim vrijednostima krvnog tlaka, koji do sada nisu znali za povišene vrijednosti , savjetovano je neka se jave svome liječniku.

Najviša izmjerena vrijednost krvnog tlaka iznosila je 210/100 mmHg. Tijekom akcije mjerenja glukoze u krvi otkriven je jedan novi dijabetičar, čija je vrijednost glukoze na tašte iznosila 13,3 mmol/L.

U obilježavanju Svjetskog dana srca sudjelovali su učenici:

4.s1 razred: Dolores Poplašen,  Lucija Vrbanac,  Ivona Anđić, Sara Sitaš i Anja Teofilović

4.s2 razred: Anastasia Maksić,  Ivana Stanisavljević, Nikolina Nagy, Kristina Šimunov i Marko Krnjajić.

Nastavnice : Ljiljana Eršek, mag.med.techn. i Martina Tot, mag.med.techn.

 
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju