preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Autor: Vesna Suvala, 23. 5. 2018.

Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva. Međunarodna sestrinska organizacija (ICN) obilježava ovaj dan od 1965. Godine. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN), kao krovna svjetska sestrinska udruga svake godine poziva medicinske sestre da se suoče s problemima u zdravstvu, tako ove godine predlaže temu: "SESTRINSTVO: GLAS KOJI VODI, ZDRAVLJE JE TEMELJNO 

LJUDSKO PRAVO“

Sestrinstvo ima korijene u potrebama čovječanstva u liječenju i ozdravljenju bolesnih, pružanju zaštite i njege te pomaganju svima potrebitima. Cilj je sestrinstva spriječiti bolest i očuvati zdravlje.

„Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.” Cilj je promicanja zdravlja omogućiti pojedincima i zajednicama povećanu kontrolu nad čimbenicima koji uvjetuju zdravlje.

Učenici trećih i četvrtih razreda Medicinske škole Osijek aktivno su se uključili u obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva mjerenjem krvnoga tlaka i određivanjem razine šećera u krvi građanima Osijeka. Tijekom akcije na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, u subotu od 9:00 do 12:00 sati izmjereno je 221vrijednosti krvnoga tlaka i 198 vrijednosti glukoze u krvi. Najveća je izmjerena vrijednost krvnog tlaka iznosila 180/100mmHg, dok je najviša izmjerena razina glukoze iznosila 19,4 mmol/l, osobi koja liječi šećernu bolest.

U obilježavanju Dana sestrinstva sudjelovali su učenici:

4.s1:Barić, Knežević

4.s2: Stiplošek, Lacković, Tomasković, Jaman, Žitnjak, Romić, Šestanj, Vulić, Abramović, Nikolić

4.s3: Bešlagić, Mamić, Pejin, Kremer, Vojvodić, Balikić, Karanović, Ivšan, Šajben, Kojić

Grupe učenika 3.s1, 3.s2

Nastavnici: Jaman Galeković, Laurović, Dravinski, Kralj-Vasilj, Maras, Tot, S.Višević, Hideg, Rogina, Grdić, Rakin.

Medicinske sestre mogu i moraju biti glas koji vodi, poboljšavanjem pristupa skrbi, omogućavanjem holističkog, čovjeku usmjerenog pristupa zdravlju i osiguravanjem da se čuju njihovi glasovi u utjecaju na zdravstvenu politiku, planiranje i pružanje usluga.
Dakle, budimo taj glas koji vodi i zagovarajmo pravo na zdravlje svakoga pojedinca. Vodimo se izrekom: ”Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra”.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju