preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Stručna ekskurzija u Strmac

Autor: Vesna Suvala, 23. 5. 2018.

11. svibnja 2018. godine u ranim jutarnjim satima učenici 3.s1 i 3.s2 razreda, uz vodstvo razrednica sestre Rakin,  sestre Višević i sestre Rogine krenuli su u posjet  Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael“ u Strmcu. 

Uz odličnu atmosferu, koja je bila prisutna tijekom putovanja, oko 10 sati došli smo do našeg prvog odredišta. Ljubazni osmjesi sestara i osoblja dočekali su nas na ulazu u Bolnicu. Glavne sestre odjela za palijativnu skrb i odjela za psihijatriju te kapelan ukratko su nas informirali o prošlosti Bolnice. Nakon toga sa sestrama otišli smo u knjižnicu, tj. njihovu „tihu sobu“ i pogledali film kako bismo se što bolje upoznali s radom Bolnice. Kada je film završio, podijeljeni smo u dvije skupine. Posjetili smo sve odjele, počevši od odjela za psihijatrijske bolesnike, a nakon toga i odjel palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja. Nakon obilaska domaćini su nas počastili hranom i pićem. Zadovoljni, ugodno iznenađeni, „napojeni i nahranjeni“, ali najvažnije ispunjeni novim iskustvom i znanjem, krenuli smo u Jasenovac, naše sljedeće odredište. Dolaskom u Jasenovac uputili smo se prema Memorijalnom muzeju. Na ulazu u Muzej dočekao nas je kustos, gospodin Đorđe Mihovilović koji je govorio o povijesti Jasenovca te odgovarao na naša pitanja. U Muzeju smo vidjeli predmete koji pripadaju osobama iz povijesti Jasenovca, pročitali imena žrtava na staklenim pločama te čuli intervjue osoba koje su preživjele to razdoblje. Obogaćeni znanjem krenuli smo u lokalnu slastičarnicu u kojoj smo uživali u kolačima i sladoledu. Nakon kratke stanke krenuli smo u Osijek. U autobusu smo se zabavljali i slušali glazbu. Zadovoljni, ispunjeni znanjem i novim iskustvima, ali i iscrpljeni, stigli smo u naš dragi Osijek.

Barbara Žeravica, 3.s2

Lana Pajčin, 3.s2

Matej Erdeg, 3.s2
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju