preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Čitanjem do zvijezda, kviz znanja

Autor: Vesna Suvala, 15. 5. 2018.

Natjecanju u kvizu znanja Čitanjem do zvijezda pristupilo je pet čitateljica koje su rješavale online kviz od 75 pitanja tijekom 60 minuta. Za nacionalnu razinu natjecanja pročitala su se četiri zadana književna djela: Zlatarovo zlato Augusta Šenoe, Judita Mire Gavrana, Kradljivica knjiga Markusa Zusaka i Vitez slavonske ravni Marije Jurić Zagorke. Natjecateljice su ozbiljno pristupile rješavanju online kviza koji su završile prije isteka zadanoga vremena te su postigle rezultate: Marija Srebrović 72%, Sara Držaić  61%, Maja Pervan 59%, Lana Kovačević 56% i Korina Sinković 55%. 

Kvizu znanja na nacionalnoj razini pristupilo je ukupno 130 učenika s prosječnim vremenom ispunjavanja kviza od 35 minuta i 51 sekunde, a prosječan postotak je 62% točno riješenoga kviza.

Članice povjerenstva u Medicinskoj školi Osijek bile su Vesna Suvala, mag. educ. math. et inf., Mirta Faktor, prof. hrv. jez. i književnosti i vanjska članica Snježana Šulentić, prof. hrv. jez. i književnosti, dipl. knjižničarka i dramski pedagog iz Tehnološke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković, Osijek i mentorica Alta Pavin Banović, školska knjižničarka.

 

Čitanjem do zvijezda, multimedijski uradak

 

Članovi StripArt kluba: Barbara Andrić, Florijan Hajba, Ivona Levak, Ivan Maletić, Bojana Mitrović, Ivona Pilinger i Ivana Žulj sudjelovali su u izradi multimedijskoga uratka Čitanjem do zvijezda. Učenici su na temelju zadanoga lektirnoga književnoga djela Zlatarovo zlato Augusta Šenoe izradili plakat za kazališnu predstavu Zlatarovo zlato u HNK Osijeku.

Učenici su u središnji dio plakata smjestili glavne pozitivne likove koji su okupljeni oko škrinje s blagom: Doru Krupić i kumu Magdu, oca Petra Krupića, Pavla i Jerka Gregorijanca. U kutove plakata smjestili su antagoniste: Šafraničku i Freyovku, Klaru i bana Krstu Ungnada, Stjepka Gregorijanca i Grgu Čokolina.

Plakat je u prvoj fazi svoga oblikovanja fizički nacrtan te je kao fotografija uređen u programu za obradu fotografija. Zatim je na plakat dodan tekst u alatu AutoMotivator te je stavljen logo HNK Osijek u lijevi središnji dio, a  u desni središnji dio plakata logo Čitanjem do zvijezda. Logo Čitanjem do zvijezda i HNK u Osijeku interaktivne su slike u čijim se pozadinama krije kratki video koji se otvara pomoću instalirane aplikacije Aurasma na pametnim telefonima. Također će svi gledatelji predstave na kraju predstave imati priliku provjeri svoje znanje o Zlatarovu zlatu u kvizu Kahoot.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju