preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

IZLOŽBA HRANOM DO ZDRAVLJA

Autor: Vesna Suvala, 26. 4. 2018.

Dana 12. travnja 2018. povodom Dana Medicinske škole Osijek otvorili smo interaktivnu izložbu Hranom do zdravlja. U pripremi izložbe sudjelovalo je trideset i petero učenika od prvog do četvrtog razreda uz mentorstvo profesorica kemije i biologije Snježane Tomljenović i Ivane Petric, kemijske tehničarke Ivane Nemet i školske knjižničarke Alte Pavin Banović.

Izložba je postavljena na devet plakata s devet različitih naslova koji se međusobno nadopunjuju i isprepliću: Piramida prehrane, Voda i tekućine, Ugljikohidrati, Proteini, Lipidi, Vitamini i minerali, Zdrava i „nezdrava“ hrana, Hrana kao lijek i Hranidbena piramida.

Ciljevi ove izložbe su popularizirati biokemiju u svakodnevnom životu, probuditi svijest o potrebi konzumiranja zdrave hrane u svrhu očuvanja zdravlja, razviti zdrave prehrambene navike kod učenika i dr.

Inovativnost ove izložbe je u korištenju QR kodova pomoću aplikacije QR kod na pametnim telefonima i aplikacije Viber.

Učenici koji su sudjelovali u stvaranju ove interaktivne izložbe su:

3.g: Ana Begović, Luka Damjanović, Kata Drenjanac, Aida Imeri, Matea Jagodić, Nives Kenjerić, Lucija Kresić, Larisa Marić, Ivana Marinović, Dragana Stojanović, Fran Stojković, Zorana Vidaković

2.f: Ivan Maletić, Bojana Mitrović, Ivan Mihaljević, Magdalena Banožić, Maja Čugalj, Sara Erceg, Iva Jozinović, Marta Meštrović, Ana Salaić, Tamara Serdar, Sara Tolić

4.f: Dorotea Blagus, Petra Funtak, Marija Perić

4.l: Anamarija Nemet

1.ft: Maja Klaić, Marta Mikinac, Lucija Nenadić

1.g: Nika Tobijas, Andrej Nikolić, Karla Borovečki, Sara Držaić, Marija Srebrović

QR kod se otvara pomoću aplikacije Viber ili aplikacije QR kod koju možete skinuti preko Trgovine Play.

Fotografije pogledajte u Foto-galeriji!

Bojana Mitrović i Ivan Maletić, 2.f
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju