preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

22. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Autor: Vesna Suvala, 14. 3. 2018.

U subotu, 10. ožujka 2018. godine, u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića održano je 22. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Cilj natjecanja je promoviranje temeljnih načela Međunarodnog pokreta Hrvatskog Crvenog križa i uključivanje mladih u humanitarne programe. Na natjecanju se provjeravalo znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te znanje i vještine iz pružanja prve pomoći. 

Na natjecanju je sudjelovalo šest ekipa osnovnih škola (kategorija podmlatka) te sedam ekipa srednjih škola (kategorija mladih). Medicinsku školu Osijek predstavljala je ekipa u sastavu: Patricija Majić (3.s2), Leo Lang (3.s1), Bojana Višekruna (3.s1), Matea Bradić (3.s1), Jelena Cvetković (2.s3) i Valentina Romić (4.s2). Ekipa Škole osvojila je 2. mjesto u kategoriji mladih. Za njihov uspjeh zaslužna je predanost radu, timski rad, uspješno savladavanje vještina u pružanju prve pomoći te učenje teorijskih znanja. Učenike je pripremala i vodila mentorica Maja Rakin, mag.med.techn. Zahvaljujem kolegi Marku Macekoviću koji je sudjelovao u pripremi učenika za natjecanje kao i kolegici Veri Rogini koja je svojim stručnim savjetima pridonijela radu ekipe. Takodjer, zahvaljujem volonterima Medicinske škole Osijek koji su bili vodići ekipa na natjecanju kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog natjecanja.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju