preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

26. SVJETSKI DAN BOLESNIKA,11. veljače 2018.

Autor: Vesna Suvala, 15. 2. 2018.

Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače,svake godine,a kao cilj toga je Dana naznačena želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb.. Zdravstveni djelatnici pozvani su stoga ophoditi se s bolesnikom kao s osobom koja, zasigurno, treba pomoć, katkad čak i za najjednostavnije stvari, ali koja u sebi nosi dar koji može dijeliti s drugima. Učeći na iskustvu tuđe bolesti, zdravstveni djelatnici postaju sposobni suočiti se i s vlastitim ljudskim slabostima i ograničenjima, ali i pronaći novi poticaj u pružanju vlastitog doprinosa, širenju kulture koja poštuje život, zdravlje i okoliš. Obilježavanjem ovog dana odaje se i zahvalnost svima koji skrbe o bolesnicima – zdravstvenim, socijalnim i vjerskim djelatnicima te svima ostalima koji su svoj rad posvetili njezi i podršci oboljelima.

Svjetski je dan bolesnika utemeljio papa Ivan Pavao II. 1992. godine, i svake godine Sveti otac papa upućuje svoju poruku bolesnicima. Poruka Svetog Oca Franje ove je godine za 26. Svjetski dan bolesnika 11.veljače 2018.:

»Mater Ecclesiae:“Evo ti sina!..Evo ti majke!“ I od toga časa uze je učenik k sebi …« (Iv 19,26-27)

Uoči blagdana Gospe Lurdske i XXVI. Svjetskog dana bolesnika, 10. veljače.2018,  biskupski je vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić posjetio Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju te Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek. Na taj je način iskazao zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju za sav njihov trud i nastojanja, a bolesnicima je uputio riječi ohrabrenja. Ovaj je posjet organiziralo Katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) – ogranak Osijek i Klinički bolnički centar Osijek. Pacijentima  odjela Kliničke bolnice Osijek poruku pape Franje i prigodnu molitvu uz blagdan Gospe Lurdske podijelili su učenici  Medicinske škole Osijek, te im čestitali Dan bolesnika.

Učenici/ce koji su sudjelovali u izradi panoa:

3.s2: Marija Bićan, Gabriela Ristić

Učenici/ce koji su posjetili bolesnike u Kliničkom bolničkom centru Osijek:

4.s2: Anamarija Abramović, Mateja Ćosić, Marija Kaurić,Alisa Kuric, Tamara Mihajlović, Valentina Romić, Hana Todorović, Sara Todorović,Izidora Toman,Katarina Vulić,

4.s3: Lucija Bizacki,Maja Bizacki,Monika Balikić,Izabela Gorski,Mateja Ivšan,Ana Kojić, Ana Pejin,Dunja Pleša,Petra Šarčević,Alaksandra Vojvodić

Akciju su vodile: Maja Carević, mag. med. techn., Mateja Hideg, mag.med.techn., Vera Rogina,bacc.med.techn.,i  Sanja Višević, mag. med. techn., 
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju