preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Hrvatski Dan mimoza

Autor: Vesna Suvala, 30. 1. 2018.

Rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i nerazvijenim zemljema. Zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu i uzimajući u obzir znanja u sprečavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti,od ove bolesti ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No nažalost stvranost je još uvijek poražavajuća.

Dobro organizirana zdravstvena zaštita jedan je od bitnih čimbenika za očuvanje i unapređenje kvalitete života žene uopće. Kroz skrb o materinstvu, planiranje obitelji, zaštitu žena od malignih bolesti čini temelj osiguranja biološke reprodukcije pučanstva, a kroz važnu ulogu u obitelji i odgoju kao i značaja radne produktivvnosti žena u društvenom okruženju, predstavlja vodeći najvažniji zadatak svakog društva.

Od 1. prosinca 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je osnovni cilj rano otkrivanje maligne bolesti ili promjena koje joj prethode, a namijenjen je ženama u dobi od 25 do 64 godine.

U subotu, 20. siječnja 2018. godine, u vremenu od 11 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku organiziran je 11. hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice kao najava Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja 2018.). Uz simboličnu prodaju cvjetova mimoze te podjelu edukativnog materijala nastojalo se građane informirati i savjetovati o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice te cjepljenju protiv HPV-a.

Medicinska škola Osijek uključila se u provođenje humanitarne akcije s ciljem poticanja i senzibilizacije mladih generacija, budućih medicinskih sestara i tehničara za rad u humanitarnim akcijama koje su značajka civiliziranog društva. Učenici su u šetnji gradom dijelili edukativne materijale uz simboličnu prodaju cvjetova mimoze čiji prilog ide Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U akciji su sudjelovali učenici 4.s1 razreda: Ana-Maria Plečić, Josipa Brkić, Ljiljana Vidić, Zorana Grebić, Mirna Jakovljević, Domenika Jurković.Martina Čapalija, Iva Patajac, Jelena Kozolić, Lucija Križaj, Stefan Knežević, Leon Barić, Luka Dukić, Lorena Spreitzer, Magdalena Župan, Ana Turšćak, Lea Kasa, Marija Lukač, Kristina Vidić, Klara Kačić, Karlo Tobler, Monika Kisić, Marko Derdić, Teo Trbara, Karlo Patila te nastavnice: Maja Carević, Sanja Višević i Zdenka Omrčen.  
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
23.10.2018. 16:00
Organski uzgojena hrana i manji rizik za rak
Osobe koje češće konzumiraju organski uzgojenu hranu imaju prosječno 25% manji rizik obolijevanja od raka, objavili su francuski znanstvenici s INSERM-a.

Znanost
Biologija i kemija
18.10.2018. 12:25
Sudjelujte u istraživanju o pristupu okolišnim informacijama
Zelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" ("Improving Access to Environmental Information") provodi istraživanje o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama. Svoja iskustva i stavove možete izraziti i vi!

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju