preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Mjesec borbe protiv ovisnosti, 15. studenog – 15. prosinca 2017.

Autor: Vesna Suvala, 19. 11. 2017.

Svake godine, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tim povodom Klubovi liječenih alkoholičara grada Osijeka (KLA Osijek, KLA Donji Grad, KLA Retfala i KLA Tvrđa) provode niz aktivnosti i prigodnih akcija, čiji je cilj senzibilizirati javnost o problemima vezani uz pijenje alkohola. Tako su organizirane akcije: “Trijezni tramvaj“, filmska večer, otvorena vrata klubova, „Nula za dar“, turnir u šahu i stolnom tenisu. 

Ove godine KLA „Osijek“ obilježava 10 godina postojanja a u suradnji s osječkim fotografom Marinom Franov organiziraju izložbu fotografija „Prelivena kap“. Kako sam autor navodi na snimanje fotografija ga je potaknula realnost alkoholizma, stoga su i fotografije takve: „neke vulgarne, a neke patetične… „

Ulaz  na izložbu „Prelivena kap“ za sve posjetitelje je besplatan, od 15. studenog do 15. prosinca 2017. (Istočni ulaz Pothodnik, salon 37, Trg A. Starčevića), a u siječnju 2018 .izložba seli u Dubrovnik.

                                                                                 Branislava Laurović, mag.med.techn.
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
22.09.2018. 08:00
Vlada: Više novca za zdravstvo
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloga zakona kojim se predlaže ukidanje doprinosa za zaštitu zdravlja na radu od 0,5% uz istovremeno povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15% na 16,5%.

Znanost
Biologija i kemija
17.09.2018. 08:49
Europska no‡ istraživača u pet hrvatskih gradova
Europska no‡ istraživača, najve‡i popularno-znanstveni doga‘aj u Europskoj uniji, održat ‡e se 28. rujna 2018. u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je koordinator tog dvogodišnjeg projekta financiranog u sklopu Obzora 2020. s više od 2,5 milijuna kuna.

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju