preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

6. KONGRES HUMS-a OPATIJA

Autor: Vesna Suvala, 28. 6. 2017.

U okviru 6. Kongresa HUMS-a, u Opatiji, održan je zajednički 6. simpozij Društva nastavnika zdravstvene njege i 3. simpozij Društva za povijest sestrinstva. Središnje su teme simpozija bile: Nastavni proces u 21. stoljeću – prilika za promjenu i Proučavamo povijest da bismo razumjeli sadašnjost i odgovorno kreirali budućnost. Tijekom simpozija, održana u dva dijela, prikazano je 13 usmenih priopćenja, jedna poster-prezentacija i predstavljena knjiga autorice Stane Lovrić „I opet bih bila sestra – svjedok jednog vremena”. 

Nastavnici su naše škole aktivno sudjelovali predstavivši dva predavanja: „Samoprocjena kompetencija mentora zdravstvene njege - neizostavan dio vrjednovanja kvalitete kliničke nastave” (Robert Lovrić, Nada Prlić, Jasenka Vujanić Ljiljana Grdić) i „Suvremeni pristup u nastavi Zdravstvene njege opće” (Maja Rakin, Maja Carević, Viktorija Ežbegović) te jednu poster-prezentacija na simpoziju Pedijatrijskog društva - „Shaken baby syndrome (SBS) – Sindrom trešenog djeteta” (Mirjana Kralj Vasilj, Sanja Dravinski). Također, na Simpoziju su nastavnika aktivno sudjelovali kolegice i kolege iz Zagreba, Koprivnice, Šibenika, Varaždina, Bedekovčine, Zadra, Đakova, Pule i drugih hrvatskih gradova. Skupu je nazočilo 40 sudionika. Službeni dio simpozija započeo je plenarnim predavanjem doc. dr. sc. Nade Prlić o ključnim kompetencijama medicinskih sestara edukatora koje 2016. godine propisuje Svjetska zdravstvena organizacija. U nastavku prvog dijela simpozija govorilo se o kompetencijama srednjoškolskih i visokoškolskih nastavnika, potom o planiranju, izvođenju i vrjednovanju nastavnog procesa te učeničkim/studentskim procjenama kvalitete nastave, kliničkih vježbi i škola/studija u cjelini. Naglasak je stavljen na važnost provođenja istraživanja u segmentu razredne i kliničke nastave kao i postupaka vrjednovanja i samovrjednovanja kompetencija nastavnika i mentora. U nastavku simpozija prikazani su različiti suvremeni oblici i metode u nastavnom procesu usmjereni razvoju pojedinaca i timova te usporedni prikaz obrazovanja medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. Drugi dio simpozija obilježila su vrlo zanimljiva i kvalitetna predavanja iz područja povijesti hrvatskog sestrinstva. Prikazana je prikupljena građa o povijesti sestrinstva Zadra i Đakovštine te arhivska građa koja svjedoči o kontinuitetu rada HUMS-a gotovo 90 godina. Osvrnulo se i na rad Silvane Canciani i predočeni su izvori koji svjedoče o osnivanju Sekcije pedijatrijskih sestara 1979. godine. Na kraju je simpozija dr. sc. Robert Lovrić, predsjednik Društva nastavnika zdravstvene njege iznio glavne zaključke simpozija:

  • osnažiti suradnju srednjoškolskih i visokoškolskih nastavnika kroz aktivnosti Društva nastavnika zdravstvene njege,
  • ustrajati na primjeni suvremenih oblika i metoda u nastavnom procesu,
  • inzistirati na postupcima vrjednovanja i samovrjednovanja nastavnog procesa, kompetencija nastavnika/mentora i kvalitete nastave,
  • poticati  istraživanja i objavljivanja radova u indeksiranim stručnim/znanstvenim sestrinskim časopisima kao i postupke pisanja udžbenika/knjiga namijenjenih obrazovanju medicinskih sestara na svim razinama,
  • poticati nastavnike zdravstvene njege na stalno stručno/znanstveno usavršavanje,
  • promicati ulogu nastavnika i mentora zdravstvene njege kao ključnog čimbenika u procesu stjecanja profesionalnih i individualnih kompetencija medicinskih sestara na svim razinama obrazovanja,
  • poticati istraživanja i publiciranja radova u indeksiranim stručnim/znanstvenim sestrinskim časopisima s tematikom iz povijesti hrvatskog sestrinstva,
  • pružiti podršku u pisanju monografija stručnih društava HUMS-a i njegovih podružnica.

 
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
25.04.2018. 16:00
Veza alkohola i PMS-a
Istraživanje provedeno u Španjolskoj sugerira kako je 11% slučajeva predmenstrualnog sindroma (PMS) u svijetu povezano s konzumacijom alkohola.

Znanost
Biologija i kemija
29.03.2018. 10:04
Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!
Inicijativa „Vratite magnoliju" na konferenciji za medije poručila je zagrebačkoj Gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstvu kulture da je gra‘anima i struci dosta devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju