preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Budimpešta – kraljica Dunava

Autor: Vesna Suvala, 24. 5. 2017.

Dvodnevna avantura započela je lijepog sunčanog četvrta 11. svibnja 2017. Suncem okupan glavni autobusni kolodvor u Osijeku, 7:00 sati ujutro, učenici 2.s1 i 2.s2 razreda u pratnji svojih razrednika Snježane Tomljenović, prof., Željka Kristića, prof. i pratiteljice Alte Pavin Banović, veselo kreću na put prema Budimpešti – kraljici Dunava. 

Prvi dan našega putovanja bio je rezerviran za Budim, a drugi za Peštu. Prva destinacija u Budimu bila nam je tvrđava Citadella sa koje se pruža prekrasan pogled na cijelu Budimpeštu. Dok smo prelazili preko Szécheny mosta (jednog od mostova koji spaja Budim s Peštom) na putu do Budimskog dvorca, vidjeli smo spomenik nultom kilometru. Nakon Budimskog dvorca posjetili smo crkvu sv. Matijaša od koje smo put nastavili prema bolnici – muzeju iz 2. svjetskog rata – „Hospital in the rock“. Već premoreni, krenuli smo prema hotelu Zuglo. No, nakon večere energija se vratila te se zabava nastavila do kasno u noć. Nakon svega nekoliko sati sna i doručka, nastavili smo obilazak.

Petak je bio rezerviran za Peštu. Nakon obilaska Andraševe avenije s Trgom heroja, krenuli smo prema prekrasnoj Bazilici sv. Stjepana. To je ujedno bila i naša posljednja destinacija. Nakon samostalnog obilaska shopping centra i svakoga restorana, na našu veliku žalost, krenuli smo put Osijeka.

Bojana Višekruna, 2.s1
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
25.02.2018. 04:00
Uskoro nova primjena za matične stanice?
Eksperimenti britanskih znanstvenika provedeni na miševima sugeriraju kako je uz pomoć matičnih stanica moguće popraviti oštećenja središnjeg živčanog sustava prouzročena multiplom sklerozom.

Znanost
Biologija i kemija
16.02.2018. 09:00
11 godina čarolija u kemiji!
Škola za čarobnjake i vještice koja ‡e 16. veljače 2018. i ove godine biti održana na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu svojevrstan je poklon za 150 osnovnoškolaca iz zagrebačkih osnovnih škola. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju