preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Ekumenska večer u čast Dobriše Cesarića

Autor: Vesna Suvala, 23. 5. 2017.

„Sve što slutnja šapne“, ekumenska večer u čast Dobiše Cesarića održana je 19. svibnja 2017. u Pastoralnom centru Nadbiskupskoga vikarijata Osijek. Ekumensku večer organizirao je Darko Turšić, pastor i voditelj Ekumenske koordinacije Osječke regije i dr. sc. Vladimir Dugalić voditelj Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ u Osijeku.

Program ekumenske večeri ispunile su učenice Medicinske škole Osijek predstavljajući život i djela Dobriše Cesarića. Larisa Marić, članica Čitateljskoga kluba Medicinske škole Osijek, uz mentorstvo Alte Pavin Banović, mag. theol. et mag. bibl. predstavila je Biografiju Dobriše Cesarića. Učenica Anastasia Ivančević, članica Čitateljskoga kluba Medicinske škole Osijek, uz mentorstvo Mirte Faktor, prof. pročitala ulomak iz memoarske proze Dobriše Cesarića Moje osječko đakovanje. Bojana Višekruna, članica Literarne skupine Medicinske škole Osijek, uz mentoricu Vesnu Kasač, prof., izrecitirala je pjesmu Dobriše Cesarića Ljubavno predvečerje.

Posebni gosti ekumenske večeri bili su glazbenici iz Novoga Sada koji su predstavili svoj CD Sve što slutnja šapne u izdanju Croatia Recordsa u čast Dobiše Cesarića. Nemanja Nešić je na gitari otpjevao uglazbljene pjesme Dobriše Cesarića: Povratak, Mala kavana, Jedne noći, Mrtva luka, Predjesenji dan, Dvoje, Shelley, Kod vagona, Suputnik, Pjeni se more, Noć tajanstva, Popodne kada presta kiša, Balada iz predgrađa.

Alta Pavin Banović, školska knjižničarka

 
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju