preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Ivan Bonifacije Pavletić (1864.-1897.)

Autor: Vesna Suvala, 16. 5. 2017.

O. Mariano Passerini, svećenik i redovnik Družbe Sinova Bezgrješne i s. Mirjam Kuštreba, redovnica Družbe Klanjateljice Krvi Kristove promovirali su knjige o Slugi Božjem bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću u konferencijskoj dvorani Medicinske škole Osijek 9. svibnja 2017. O životu i djelu brata Ivana Bonifacija Pavletića pisali su Aleandro Paritanti, Hrvatski hodočasnik, tragom brata Ivana Bonifacija Pavletića u izdanju Spiritus movens iz Kutine i autorica Sonja Tomić, Bonifacije, sin Bezgrješne u izdanju Glasa Koncila. Učenicima drugih i trećih razreda predavači su prezentirali život i djelo brata Ivana Bonifacija Pavletića te su postavili izložbu ispred školske knjižnice. Temu predavanja uklopili su u svoj  nastavni sadržaj etike, Inez Brataljenović, prof., nastave vjeronauka, Adrijana Lovrinčević, vjeroučiteljica i nastave etike u sestrinstvu, Viktorija Ežbegović, prof.

Brat Bonifacije Pavletić bio je posvećeni laik u redovničkoj obitelji blaženoga Luigija Marije Montija. Rođen je u Zbjegovači, 25. lipnja 1864., a kršten u crkvi Gospe Snježne u Kutini, u zagrebačkoj nadbiskupiji. U dobi od jedanaest godina ostaje bez roditelja, a izučio je postolarski zanat. Željan intenzivnoga života, odolazi u Graz gdje se uključio u „Udruženje katoličke radničke mladeži“. 1887. dolazi u Rim kada započinje svoje služenje bolesnima u ogromnoj papinskoj bolnici „Santo Spirito in Sassia“. Od samog utemeljitelja učio je kako s ljubavlju služiti bolesnicima. Njegovanje bolesnika je poslanje koje nadahnjuje na Isusovom primjeru koji je prošao zemljom čineći dobro svima, liječeći tijela i ozdravljajući duše. Brat Bonifacije je u bolesnima gledao samoga Krista: olakšati boli i muke onima koji trpe znači pomoći čovjeku ući u samoga sebe, ozdraviti, pronaći vjeru u Boga. I brat Bonifacije naučit će stil u kojemu će biti „anđeo utjehe, poslan od Boga i njegove Bezgrješne Marije“ i približavati se postelji boli s nakanom kako će „s ljubavlju podizati i olakšavati patnje“ pomagati svima koji su u potrebi, danju i noću.

28. rujna 2008. njegovi su posmrtni ostaci preneseni u crkvu generalne kuće u Rimu i položeni u novu grobnicu, pripravljenu za njega. Kardinal Josip Bozanić tom je prigodom rekao: „Kao nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije, iz koje potječe brat Bonifacije, došao sam s drugim hodočasnicima iz Hrvatske, kako bih molio brata Bonifacija i molio s njim. Molim njegov zagovor našem narodu, a posebno mladeži, jer se brat Bonifacije za života s puno ljubavi posvećivao mladima.“ Brat Bonifacije, tihi heroj ljubavi, umro je sa samo 33 godine u Rimu, 4. studenog 1897. na glasu svetosti.

Alta Pavin Banović
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju