preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

EKSKURZIJA 2.ft, 2.dt i 2.g (Krapina -Verona)

Autor: Vesna Suvala, 12. 5. 2017.

Avantura kodnog naziva "Produženi vikend" započela je u četvrtak, 27. travnja, u četiri sata ujutro. Umorni i sneni, no u isto vrijeme uzbuđeni i veseli, putovali smo prema našem prvom odredištu – Krapini. Učenici 2.dt i 2.g razreda, u pratnji svojih razrednica Anite Ivanković i Mirele Grubišić, te profesora Ivana Kordića, posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca, dok je 2. ft zajedno s razrednicom Ivanom Marček, bacc. physioth, a u sklopu stručne prakse, obišao Specijalnu bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u obližnjim Krapinskim toplicama.

Uz pradavno stanište krapinskog pračovjeka, osjetili smo dašak ljudske prapovijesti, a svijet neandertalaca zorno je dočaran i multimedijskim sadržajima. Nakon Hrvatskog zagorja put nas je vodio preko Slovenije prema Italiji. U večernjim satima stigli smo  u predgrađe Verone i smjestili se u hotel (ne, ne izgleda kao na prospektima). Nakon večere druženje se nastavilo u sobama i predvorju hotela. Iako smo svi bili umorni i iscrpljeni od puta veselje je potrajalo dugo u noć. Nakon par sati sna i brzinskog doručka čekala nas je prekrasna  Verona. U kratkom razgledu divili smo se Areni, Piazzi Bra i Piazzi Delle Erbe, te posjetili  Julijinu kuću i neizostavno se slikali pored Julijinog kipa (dug je popis želja koje su nam prostrujale kroz glavu). Vrhunac našeg izleta bila je cjelodnevna adrenalinska avantura zvana Gardaland. Atlantida, Raptor, Plavi tornado, Shaman, Mammut, Oblivion...  isprobali smo sve! Kasno poslijepodne bilo je vrijeme za povratak. Bili smo iscrpljeni, ali ispunjeni novim, nezaboravnim doživljajima.  U Osijek smo sretno stigli  u ranim jutarnjim satima, a misli su nam bile usmjerene prema  našem najboljem prijatelju  –  njegovom veličanstvu krevetu. Ovo iskustvo spada u kategoriju - ponovljivo! Žudimo za još - jer, putovati se mora!

Nives Kenjerić, 2g
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju