preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Festival znanosti

Autor: Vesna Suvala, 4. 5. 2017.

Festival znanosti održavao se od ponedjeljka, 24. travnja do petka, 28. travnja 2017. godine. Učenici 3.L i 2.G razreda, s profesoricama Petric, Nemet i Tomljenović, posjetili su Medicinski fakultet Osijek i sudjelovali na trima radionicama. U ponedjeljak i utorak, u mikrobiološkom praktikumu, održale su se radionice „Imaju li mikroorganizmi rođendan? “ i „Ide li bakterijama nevrijeme na živce?“.  

Radionice su vodili studenti medicine i  medicinsko-laboratorijske dijagnostike te njihovi profesori. Kroz sjajne prezentacije, uveli su nas u doba prvih pojava i otkrića mnogih bakterija te nas naučili o otpornosti određenih bakterija na ekstremne uvijete. Kroz zanimljive pokuse, objasnili su nam kako je, zapravo, samo mali broj bakterija štetan za ljudski organizam te kako je više onih „dobrih“ . U petak smo s doktoricom Lovrić  sudjelovali na radionici „Koštani vremeplov“. Radionica se odvijala u histološkom praktikumu, a sudjelovali su i učenici osnovnih škola.  Naučili smo kako se kosti razvijaju i što je osteoporoza te kako se zaštititi od nje. Imali smo priliku opipati modele kosti i izmjeriti širinu zapešća.
                                         

                                                                                                                            Anamaria Nemet, 3.L
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju