preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Autor: Vesna Suvala, 2. 5. 2017.

U Osijeku, 28. travnja 2017.g., na Trgu A. Starčevića obilježen je Nacionalni dan hitne medicinske službe. Obilježavanju uz djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije su se aktivno pridružili i učenici Medicinske škole Osijek s ciljem informiranja građana o specifičnosti ove djelatnosti, ispravnim postupcima pozivanja i pružanja hitne medicinske pomoći. Učenici su građanima mjerili krvni tlak i vrijednost glukoze u krvi. Također, učenici su imali priliku razgledati vozila za hitne medicinske intervencije, demonstrirati svoja znanja i vještine na opremi, modelima i lutkama za edukaciju.

Hitna medicinska pomoć organizirana je kao djelatnost koja obuhvaća provođenje mjera i postupaka izvanbolničkog medicinskog zbrinjavanja na mjestu događaja ili u prostoru za reanimaciju zavoda za hitnu medicinu. Hrvatski sabor je 26. travnja 2013.g., proglasio dan 30. travnja „Nacionalnim danom hitne medicinske službe“, koji se svake godine obilježava u svim županijskim zavodima za hitnu medicinu. Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije obavlja djelatnost hitne medicine i sanitetskog prijevoza pomoću 45 timova hitne medicine, 5 timova T2 hitne medicine, 5 timova prijavno-dojavne jedinice i 17 timova sanitetskog prijevoza.

U obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe sudjelovali su učenici četvrtih razreda: Marko Bondža, Karmen Čiš, Nina Grahovac, Ana Jasnić. Gabrijela Kovačević, Monika Kovač, Ana Klaić, Ružica Kovačević, Gabrijel Tribuljak, David Pleša, Bojana Mitrović, Mia Viljanac, Nicole Pavlić, Vlatka Tadijan, te nastavnici Marko Maceković, mag.med.techn., Zdenka Omrčen, bacc.med.techn., Ana-Marija Buljević, mag.med.techn. i Branimir Lončarić, bacc.med.techn. 
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
25.04.2018. 16:00
Veza alkohola i PMS-a
Istraživanje provedeno u Španjolskoj sugerira kako je 11% slučajeva predmenstrualnog sindroma (PMS) u svijetu povezano s konzumacijom alkohola.

Znanost
Biologija i kemija
29.03.2018. 10:04
Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!
Inicijativa „Vratite magnoliju" na konferenciji za medije poručila je zagrebačkoj Gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstvu kulture da je gra‘anima i struci dosta devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju