preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV PARKINSONOVE BOLESTI

Autor: Vesna Suvala, 13. 4. 2017.

U Osijeku, 11. travnja 2017. godine, na Trgu Ante Starčevića održana je humanitarna akcija povodom Svjetskog dana borbe protiv Parkinsonove bolesti. Program je osmišljen u svrhu upoznavanja šire zajednice o pojavnosti navedene bolesti, problemima, mogućnostima liječenja i resocijalizacije bolesnika. Akcija je trajala od 10 do 12 sati, u organizaciji Udruge bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti „Buđenje“. Učenici i nastavnici Medicinske škole Osijek i ove su se godine aktivno uključili u provođenje akcije, skupljajući novčane priloge građana. U znak zahvalnosti darovali su im crvene tulipane i edukativne materijale. Prikupljeni će novčani prilozi biti utrošeni u svrhu potpore aktivnostima ranog otkrivanja Parkinsonove bolesti. 

Parkinsonova bolest jedna je od najčešćih neuroloških bolesti današnjice. Bolest uzrokuje mnogobrojne probleme s pokretima, uzrokuje bolove, depresiju, oštećenja intelektualnih funkcija, nervozu, razdražljivost, smetnje sna i uvelike narušava kvalitetu života bolesnika. U svijetu od Parkinsonove bolesti boluje više od 6,5 milijuna ljudi. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od Parkinsonove bolesti boluje 10-12 tisuća osoba. Rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i rana intervencija izuzetno su važni kako bi se usporila progresija simptoma te olakšao svakodnevni život bolesnika. Bolest se ne može izliječiti, već samo tretirati, a sami bolesnici i njihova obitelj glavni su čimbenici uspješnog tretmana. Viša razina osviještenosti populacije trebala bi smanjiti stigmu povezanu s tom bolešću, te uz razumijevanje javnosti povećati i kvalitetu života oboljelih.

U akciji su sudjelovali učenici četvrtih razreda: Iva Ferenc, Matej Jurković, Antonela Lukadinović, Ana Subašić, Mario Vitomir, Dolores Živadinović te nastavnici Maja Rakin, mag.med.techn, Marko Maceković, mag.med.techn. i dr.sc. Robert Lovrić.
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
25.02.2018. 04:00
Uskoro nova primjena za matične stanice?
Eksperimenti britanskih znanstvenika provedeni na miševima sugeriraju kako je uz pomoć matičnih stanica moguće popraviti oštećenja središnjeg živčanog sustava prouzročena multiplom sklerozom.

Znanost
Biologija i kemija
16.02.2018. 09:00
11 godina čarolija u kemiji!
Škola za čarobnjake i vještice koja ‡e 16. veljače 2018. i ove godine biti održana na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu svojevrstan je poklon za 150 osnovnoškolaca iz zagrebačkih osnovnih škola. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju