preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Andrija Maurović, otac hrvatskoga stripa

Autor: Vesna Suvala, 4. 4. 2017.

Desetak naših učenika je tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2016. sudjelovalo u radionici izrade stripa koju su vodili članovi Udruge StripOs Dražen Brkić i Tatjana Ivegeš-Wilhelm.  Stoga su  Ivona Levak, učenica 1.s1 razreda, Bojana Mitrović i Ivan Maletić, učenici 1.f razreda, Ivana Žulj, učenica 1.g razreda, Barbara Andrić, Anamarija Tot, Ivona Pilinger i Florijan Hajba, učenici 2.dt razreda, Milica Mišljenović, učenica 2.g razreda, priredili izložbu svojih stripova uz mentorstvo Alte Pavin Banović, školske knjižničarke. Inspiracija i motivacija crtanja stripova najčešće su bila književna djela: Hamlet, Kradljivica knjiga, Gostioničarka Mirandolina, Danteov Pakao, Ponos i predrasude, Lovac u žitu, Ahilejev štit te druga svakodnevna događanja. Tehnike koje su koristili u oblikovanju stripova su olovka, flomasteri, markeri, drvene bojice i tempere.

Moderatorica je izložbe Anastasia Ivančević, učenica 1.g razreda, otvorila izložbu stripova naših učenika u prizemlju školskoga prostora 29. ožujka 2017. u podne. U ime osječke udruge ljubitelja stripova  StripOs  prisustvovala je voditeljica radionice stripa Tatjana Ivegeš-Wilhelm.

Povod pripreme i otvorenja izložbe stripova je 116. obljetnicu rođenja oca hrvatskoga stripa Andrije Maurovića koji je rođen u Muo u Boki kotorskoj, 29. ožujka 1901., a umro u Zagrebu, 2. rujna 1981.

U Dubrovniku je pohađao osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Budući da je bio loš đak učitelji su mu „zbog lijepog crtanja sve opraštali“. U Zagrebu je 1922. upisao Akademiju likovnih umjetnosti i uzdržavao se vlastitim radom: ilustrirao je i opremao knjige, brošure, dnevne i tjedne novine, plakate, oglase... Međutim, tadašnja sveučilišna pravila to nisu dopuštala te je isključen iz Akademije.

Tridesetih godina 20. stoljeća crta političke, socijalno kritičke i pikantne karikature za humoristični list Koprive, a rad na stripu je započeo u svibnju 1935.  Prvi je strip, Vjerenica mača, objavljen 1935., a iduće dvije godine objavljuje stripe: Podzemna carica, Ljubavnica s Marsa, Plijen demona džungle, Razbojnikova vjerenica, Marta i medvjed, i druge.

Na oblikovanje i dramaturgiju Maurovićevih stripova su utjecali popularni vesterni kada je oblikovao novu galeriju likova: tajanstveni pravednik Crni Jahač, pjesnik lutalica Polagana Smrt i simpatični tvrdoglavi starac Stari Mačak tj. novi stripovi:  Gospodar zlatnih vregova, Posljednja pustolovina Starog Mačka, Tvrđava smrti, Sablast zelenih močvara, Povratak Starog Mačka, Barba Niko i Ivo.

U doba NDH-a surađuje u Zabavniku braće Neugebauer i Marcela Čuklija, kada se posvećuje nacionalnoj tematici: Seoba Hrvata, Ahura mazda, Grob u prašumi, Braća Seljan, Knez Radoslav, Tomislav, Zlatni otok. Nakon rata, u Jugolaviji je strip zabranjen kao „kapitalistička tvorevina koja kvari mladež“, ali već 1951. Maurović ponovno crta u omladinskim listovima Horizont i Horizontov zabavnik.

Početkom pedesetih godina strip dobiva pravo prisutnosti kada Maurović objavljuje stripove: Meksikanac,  Opsada Zadra,  Tri dječaka, Cvijet u kamenu, Baš-Čelik, Jahači rumene kadulje. Od 1955. Andrija Maurović surađuje u novopokrenutom Plavom Vjesniku gdje objavljuje Hajdučku pjesmu, a početkom šezdesetih i veći broj stripova u boji: Biser zla, Kišova zagonetka, Djevojka sa Sijere, Uglomi gospodar pećina, Rankov odred, i druge. A za Horizontov zabavnik crta: Brodolomci na otoku Mega, Trojica u mraku, Crveni orači, Plantaža Beranda. Također crta stripove različitih žanrova:  Gunka Das, Ljudi s granice, Put u pakao, Ubojica s dječjim licem, Lutalica Chagos, Onaj koji je zadavio smrt.

Fotografije pogledajte u Foto-galeriji!
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju