preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Dan narcisa

Autor: Vesna Suvala, 29. 3. 2018.

Prva proljetna subota, 24. ožujka 2018. godine, na Trgu Ante Starčevića bila je u znaku borbe protiv raka dojke. Medicinska škola Osijek, u suradnji s Mammae klubom, obilježila je 22. Dan narcisa.

Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest što ranije otkrila. Dan narcisa jedan je od najvažnijih događaja u svijetu jer je izraz podrške oboljelima od raka. Cilj obilježavanja Dana narcisa je jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranoga otkrivanja bolesti. Rak dojke čest je u Hrvatskoj i najčešća je zloćudna bolest žena. Svake godine oboli oko 2300 žena, a premine ih oko 1000. Najugroženije su žene između 50 i 69 godina. U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. počela provedba Nacionalnog programa prevencije raka dojke. Cilj Programa je smanjiti smrtnost za najmanje 25 %. Sve žene, od 50 do 69 godina, pozvane su na preventivni mamografski pregled. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali češće obolijevaju žene.

Građani su, uz podjelu edukativnih letaka, čuli i savjete stručnjaka o prevenciji zloćudne bolesti. Humanitarnim prilogom pomogli su osobama koje boluju od raka.

Budi NARCIS-a! Pregledavaj dojke!

Učenici/ce koji su sudjelovali u izradi panoa su:

3. g: Dora Jurković, Željka Kljajić, Milica Mišljenović, Filip Salaj i Zorana Vidaković

4. s2: Anđela Mikičić i Ines Nikolić

Učenici/ce koji su sudjelovali u akciji na Trgu Ante Starčevića su:

4. s1: Ana Marija Plečić, Josipa Brkić, Klara Kučić i Marija Lukač

4. s2: Ivana Barišić, Tamara Mihajlović, Valentina Straka i Iva Tokić

4. s3: Marta Abičić, Ema Đerđ, Marija Fištrović i Ivana Loina

5. s1: Laura Anić, Bruno Bolvanac, Anita Duvnjak, Iva Fernec, Mia Haršanji, Karmen Kovač, Monika Kovač, Dora Kovačević, Gabrijela Kovačević, Maja Kopić, Dora Mićan i Ema Marković

5. s2: Tanja Cvitković, Jelena Daskalova, Stjepan Matanović, Ivana Parać, David Pleša, Iva Štebih, Antonia Tkalec, Ana Tremboš i Miro Vuksanović

5. s3: Sara Mijoč, Marija Mrđa, Milan Nikolić, Matea Paradžik, Barbara Perak, Martina Šarić, Domagoj Trepčić i Dolores Živadinović

Nastavnici: Ljiljana Eršek, Sanja Dravinski, Marijana Nikolovski, Ana-Marija Buljević i  Martina Tot
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju