Učenici trećega razreda Medicinske škole Osijek, smjer: sanitarni/ne tehničari/ke, u suradnji s nastavnicama Marijom Katić, Ivanom Sović i Ivanom Nemet, obilježili su Svjetski dan hrane, 16. listopada 2024. godine.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskoga dana hrane potaknulo nas je na razmišljanje o nepotrebnom bacanju značajne količine hrane, osviještenosti pučanstva o iskoristivosti ostataka hrane i globalnoj gladi u svijetu.
Bacanje hrane nužno je smanjiti, a načini na koje to možemo učiniti su: planiranje obroka, kuhanja i kupovine hrane, zamrzavanje ili priprema novih obroka od ostataka hrane, pravilno čuvanje i skladištenje hrane prema uputama proizvođača te posluživanje manje količine hrane u obrocima.
Podatci prikazuju zabrinjavajuće rezultate, a u Republici Hrvatskoj godišnje se baci više od 280 tisuća tona hrane, većina otpada iz kućanstava.
Učenici su izradili poučne materijale i prikazali ih na panou Medicinske škole Osijek.
Marija Katić, mag. nutr.


