2018-06-04 14:16:00

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja kako bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana  potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

U srijedu, 30. svibnja 2018. godine, od 10 do 12 sati na Trgu Ante Starčevića organizirana je javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana nepušenja. U organizaciji i provedbi akcije sudjelovali su: Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradska liga protiv raka te učenici i nastavnici Medicinske škole Osijek. Učenici su tom prigodom građanima dijelili prigodne edukativne materijale kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje naših sugrađana. 

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja je posvećen temi “Duhan i kardiovaskulane bolesti“ da se naglasi štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

Kardiovaskularne bolesti ubijaju više ljudi nego bilo koji drugi uzrok smrti širom svijeta, a uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti oko 12 %. Duhan je, nakon visokog krvnog tlaka, drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80 % više od 1 milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2018. godine ima za cilj:

Istaknuti povezanost između upotrebe duhanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Povećati svijest široj javnosti o utjecaju pušenja duhana i izloženosti duhanskom dimu na kardiovaskularno zdravlje.

Pružiti priliku javnosti, vladi i drugim organizacijama da se obvezuju na promicanje zdravlja srca štiteći ljude od uporabe duhanskih proizvoda.

U akciji su sudjelovali učenici 4.s1 razreda: Mirna Jakovljević, Karlo Patila, Kristina Vidić; 4.s2 razreda: Marina Jaman, Ivan Lacković, Andrea Stiplošek; 4.s3 razreda: Ida Barić i Alma Bešlagić. Nastavnice Branislava Laurović i Marijana Jaman Galeković izradile su pano i sudjelovale u akciji.


Medicinska škola Osijek