preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Ekskurzija drugih razreda Medicinske škole Osijek u Budimpeštu

Autor: Vesna Suvala, 4. 6. 2018.

Kako bismo se uvjerili u činjenicu da je Budimpešta „kraljica Dunava“, na našu ekskurziju krenuli smo 17. svibnja 2018. godine u 6.30 sati. Prvo smo posjetili Ribarsku tvrđavu, predivnu građevinu na desnoj strani Dunava u čijem se središtu nalazi Matijaševa crkva. 

Posjetili smo i bolnicu u kamenu u kojoj smo vidjeli sve loše što rat može donijeti, ali se uvjerili da smo odabrali humano zanimanje. U dvorištu Budimskog dvorca mogli smo svjedočiti prostoru u kojem je snimala Katy Perry. Dok smo šetali Lančanim mostom, svatko je malo „škicnuo“ u lavlja usta kako bi se i sam uvjerio da lavovi stvarno nemaju jezik. Idućeg dana, nakon doručka, zaputili smo se prema Trgu heroja, jednom od glavnih trgova u Budimpešti na kojem se nalazi spomenik Milleniumu. Uvjerili smo se i u ljepote dvorca Vajdahunyada te smo, za sreću, dotaknuli pisaljku Anonymusa, neznanog čovjeka koji je pisao najvrijednije spise Budimpešte svoga vremena. Najljepši pogled na Budimpeštu bio je s Citadelle, stare budimske tvrđave koja se nalazi na najvišoj točki Gelert brda. Katedrala Svetoga Ištvana svima je oduzela dah. Najviše sreće među nama izazvala je čuvena Vaci ulica koja je poznata po kupovini i mnogobrojnim trgovinama u kojoj smo zaokružili naše putovanje. Prepuni dojmova, u Osijek smo se vratili u večernjim satima. Drugi razredi mogu vam potvrditi da je Budimpešta grad u kojem nema „pritiska“ i koji će učiniti da se svaki čovjek osjeća više „svoj“ nego ikada. 

 

Elena Knežević, 2.g
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
23.10.2018. 16:00
Organski uzgojena hrana i manji rizik za rak
Osobe koje češće konzumiraju organski uzgojenu hranu imaju prosječno 25% manji rizik obolijevanja od raka, objavili su francuski znanstvenici s INSERM-a.

Znanost
Biologija i kemija
18.10.2018. 12:25
Sudjelujte u istraživanju o pristupu okolišnim informacijama
Zelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" ("Improving Access to Environmental Information") provodi istraživanje o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama. Svoja iskustva i stavove možete izraziti i vi!

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju