preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Humanitarnost za „Dar“

Autor: Vesna Suvala, 8. 5. 2018.

Tijekom 2017. i 2018. godine u Medicinskoj školi Osijek provodila se humanitarna akcija „Rušimo zajedno prepreke autizma - izgradimo pristupačno društvo“ čiji je pokretač Udruga obitelji djece s autizmom „Dar“ iz Osijeka. Ciljevi humanitarne akcije su: razviti empatiju i brigu za opće dobro, prepoznati potrebe zajednice u kojoj živimo i radimo te djelovati za dobro zajednice. U radu Udruge sudjeluje 100 obitelji od kojih je 40 aktivnih članova.  Za opremanje prostora Udruge skupljali su se dobrovoljni novčani prilozi. Povodom obilježavanja Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu, 26. travnja 2018. godine u Medicinskoj školi Osijek, prigodno predavanje održala je Emilija Prgomet. Posebno je naglasila da se u Osijeku uskoro otvara Centar za autizam. Učenici su uručili prikupljene novčane priloge za kupnju potrebnih didaktičkih igračaka za članove Udruge. 

Voditelji humanitarne akcije su: Adrijana Lovrinčević, prof., Krunoslav Morović, prof., Inez Brataljenović, prof. i Alta Pavin Banović, prof.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je za obilježavanje 2. travnja. Cilj obilježavanja ovoga dana je obratiti pozornost javnosti u svijetu na sve veći problem autizma. Autizam je složeni poremećaj koji se kod pojedinaca, najčešće, razvije u prve tri godine života i, uglavnom, traje do kraja života. To je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10 000 novorođene djece, rađa se 4 do 5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja, govori se o 10 do 15 djece na 10 000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se odupiru svakoj promjeni navika.

Primjereni edukacijski pristupi, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u program te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći zajednici mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstvo života autističnih osoba.

 

Alta Pavin Banović,

školska knjižničarka
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju