preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Budućnost knjige - Čitamo pod zvijezdama

Autor: Vesna Suvala, 28. 4. 2018.

„Bez panike“ bio je naslov obilježavanja Noći knjige 23. travanja 2018., manifestacije kojom se već sedmu godinu daje poticaj čitanju, razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Motivacija i inspiracija ovoga obilježavanja su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

„Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija" poruka je organizatora; Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižnog bloka – Inicijativa za knjigu, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Noć knjige 2018. obilježili smo u ponedjeljak, 23. travnja od 17:30 sati u velikoj dvorani Medicinske škole Osijek. U programu Noći knjige Čitamo pod zvijezdama sudjelovali su pozvani gosti članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka i članovi Udruge Kluba 60+ iz Osijeka kao i članovi Čitateljskoga kluba Proliteris uz mentorstvo školske knjižničarke Alte Pavin Banović i voditeljice programa Anite Ivanković, profesorice engleskog i njemačkog jezika.

Sudionici programa čitali su prigodne pjesme poznatih književnika kao i svoje autorske pjesme i priče. Sudjelovali su  članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka: Zdravka Pirel, Vjekoslav Sulić, Franjo Halusek, Smiljka Kakaš, Andrea Krejči, Vera Kozar, Ivana Plavljanić, Nenad Peteš, Branka Križanić i Zorislav Vidaković.

Također su sudjelovali članovi Čitateljskoga kluba Proliteris: Marija Srebrović i Sara Držaić, 1.g, Lana Kovačević, 1.s1, Nensi Ilibašić, Gabrijela Matijević, Maja Pervan, 2.s3, Anastasia Ivančević, 1.g, Ivona Pilinger, 3.dt. Učenica 3.g razreda Larisa Marić, promovirala je knjigu „Mlijeko i med“ autorice Rupi Kaur, a Monika Feher učenica završnoga razreda 4.l, prezentirala je putopisno putovanje u Južnu Koreju.

Prigodnom instrumentalnom glazbom na bas primi cjelokupni je program pratio Denis Turkalj, učenik 3.dt razreda, a Zorana Vidaković, učenica 3.g razreda, fotoaparatom je zabilježila dirljive trenutke čitanja poezije, priča i cjelokupnoga programa Noći knjige 2018. u Medicinskoj školi Osijek.

Fotografije pogledajte u Foto-galeriji!

Alta Pavin Banović
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju