preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

STRUČNA ESKURZIJA 3.F I 3.L RAZREDA

Autor: Vesna Suvala, 18. 5. 2017.

Farmaceutski botanički vrt „Fran Kušan“

 

U ranim smo se jutarnjim satima 12. svibnja 2017. uputili prema Zagrebu. U pratnji svojih razrednica Marine Pilj Tomić i Ane Rajković, te stručne suradnice Ivane Nemet i magistre Marike Čebo posjetili smo Farmaceutski botanički vrt „Fran Kušan“. U vrtu nas je srdačno dočekao dr.sc. Dario Kremer koji nas je poveo u obilazak iscrpno tumačeći povijest vrta i zanimljivosti vezane uz bilje. Vidjeli smo razne biljne vrste, od ogromnog hrasta do malih šumskih jagoda. Vrt obiluje šarolikim i ljekovitim biljem. Saznali smo zanimljive pojedinosti o biljkama, te o njihovim ljekovitim svojstvima i upotrebi. I sami smo mogli prepoznati pokoju biljku te smo svoje znanje stečeno u okviru strukovnih predmeta mogli podijeliti jedni s drugima i u razgovoru s našim ljubaznim vodičem Dariom Kremerom koji je spremno odgovarao na sva postavljena pitanja. 

Nakon obilaska vrta, uputili smo se na Trg bana Josipa Jelačića. Premda nas je iz Osijeka ispratila kiša, u Zagrebu je bio blistav, sunčan dan pa smo uživali u slobodnom vremenu rezerviranom za obilazak trgovina, restorana, kafića i ostalih sadržaja koje nudi glavni grad Hrvatske. U poslijepodnevnim smo satima, umorni i puni doživljaja, krenuli put ravne Slavonije. Ostalo nam je taman toliko energije za pjesmu i razmjenu dojmova te smo kući putovali ispunjeni, veseleći se idućoj ekskurziji.

Lucija Piskać, 3.f
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju