preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Unatoč kiši uspješno održana inicijativa "LEGA, DI SI SUTRA?"

Autor: Vesna Suvala, 9. 5. 2017.

Mladi fotografijama razmišljali o svojoj budućnosti


U povodu Europskog tjedna mladih, Udruga za rad s mladima Breza u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom te uz podršku Mreže mladih Hrvatske, Iskre waldorfske inicijative i Volonterskog centra Osijek, u petak (5. svibnja), održala je zanimljivu interaktivnu inicijativu mladih pod nazivom „Lega, di si sutra?“.
U događanju koje je, zbog jake kiše, održano u prostoru kina Europa, sudjelovalo je 100-njak mladih u dobi od 15 do 25 godina, većinom srednjoškolaca iz nekoliko srednjih škola: Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Poljoprivredne i veterinarske škole, Ekonomske i upravne škole, Obrtničke, Medicinske, Graditeljsko-geodetske i Trgovačke škole te I. gimnazije.

Svi su oni imali priliku fotografirati se s raznim rekvizitima i natpisima s hashtagovima poput #selomojemalo, #idesvan, #buduciprofa, #makarsta #LegaDiSiSutra i sl. te na taj način sudjelovati u foto natječaju i osvojiti neku od vrijednih nagrada u kategorijama pojedinačnih, grupnih i fotografija u paru te u kategoriji najsmješnije i najkreativnije fotografije. Dovoljno je bilo fotografiju s osnovnim podatcima poslati na FB profil Udruge Breza i skupljati „lajkove“.
Kroz forum radionicu pod vodstvom Srđana Ferenčaka iz Iskre waldorfske inicijative, mladi su se osnažili za strukturirani dijalog s donositeljima odluka koji je moderirala Jelena Kamenko iz Volonterskoga centra Osijek. Navodeći konkretna pitanja o mogućnostima u gradu i regiju za njihovo zaposlenje, izazovima koji pred njima stoje te problemima s kojima se suočavaju, mladi su razmijenili svoja razmišljanja s predstavnicima Županije i Grada – županom Vladimirom Šišljagićem i zamjenikom gradonačelnika Denisom Ambrušem.
Lajkati fotografije možete još uvijek, do ponedjeljka 8. svibnja, u podne, na FB profilu Udruge Breza (događanje Lega, di si sutra?). Glavna je nagrada bon za putovanje agencije Kuna putovanja. Od ostalih nagrada izdvajamo kino ulaznice Kinematografa Osijek, poklon pakete Ferivi sporta i American Dollar bara te Udruge Breza i Mreže mladih Hrvatske.
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.06.2018. 08:00
Posljedice manjka sna kod tinejdžera
Pomanjkanje sna u tinejdžerskoj dobi je povezano s povećanjem rizika za pojavu čimbenika rizika za bolesti srca, upozorava istraživanje provedeno u SAD.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju