preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 7.travnja 2017.

Autor: Vesna Suvala, 11. 4. 2017.

Povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. Travnja 1948. Godine, svake se godine obilježava Svjetski dan zdravlja i na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema te osvijestiti širu društvenu zajednicu. Obilježavajući 7. Travnja, promovira se zdravlje i organiziraju se razni događaji i javnozdravstvene akcije na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanja bolesti.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom i usredotočen na podizanje razine svijesti građana o tome što svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je Depresija.

Moto ovogodišnje kampanje je“Depresija: Pričajmo o njoj“, iz poruke :“ O depresiji treba razgovarati svakodnevno“, „kada se tjeskoba i depresija prepoznaju  kod onih s kojima radimo, idemo u školu ili uobičajenom druženju“, „ Depresiju možemo razgovorom spriječiti i liječiti“

Glavni je cilj Svjetskog dana zdravlja povećanje svijesti o porastu depresije i njezinih posljedica, posebno u razvijenim zemljama, te postavljanje niza konkretnih i učinkovitih mjera s ciljem veće prevencije i liječenja depresije. U Osijeku je 9. Travnja 2017. Godine (nedjelja) obilježen Svjetski dan zdravlja. Aktivnosti obilježavanja trajale su od 9:30 – 13:00.

Učenici i djelatnici Medicinske škole Osijek aktivno su se uključili u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Na prigodno uređenom štandu, učenici su građanima mjerili krvni tlak, dijelili promotivne letke, a u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Osijek mjerena je vrijednost razine glukoze u krvi. 

Tijekom akcije izmjerena su 56 krvna tlaka i određeno 71 razina glukoze u krvi. Učenici su se uključili i u aktivnosti drugih udruga: Klub 60+; Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba, Gradska liga protiv raka Osijek, Dom zdravlja Osijek, Zavod za javno zdravstvo i Katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek. U obilježavanju Svjetskog dana zdravlja sudjelovali su nastavnici struke: Ana Marija Buljević, Sanja Dravinski, Viktorija Ežbegović, Mateja Hideg,Mirjana Kralj-Vasilj, Branimir Lončarić, Zdenka Omrčen, Martina Tot i Sanja Višević, učenici:

4s1 razred: Laura Anić, Dominik Bogojević, Marko Bondža, Anita Duvnjak, Dorijan Galunić, Maja Kopić, Karmen Kovač, Dora Kovačević, Ema Marković i Dora Mićan

4s2 razred: Ana Subašić, Antonela Lukadinović, Iva Štebih, Antonia Tkalec, Bernarda Vulić, Bojana Mitrović, Laredo Kunce, Andrea Stiplošek i Matea Pernar

4s3 razred: Anja Stojanović, Jelena Dokić, Marija Opančar, Marija Mrđa, David Vukosavljević, Dolores Živadinović, Bojan Drezgić, Mario Vitomir, Milan Nikolić, Sara Bajić, Minja Živković, Barbara Perak i Martina Šimić
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
25.04.2018. 16:00
Veza alkohola i PMS-a
Istraživanje provedeno u Španjolskoj sugerira kako je 11% slučajeva predmenstrualnog sindroma (PMS) u svijetu povezano s konzumacijom alkohola.

Znanost
Biologija i kemija
29.03.2018. 10:04
Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!
Inicijativa „Vratite magnoliju" na konferenciji za medije poručila je zagrebačkoj Gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstvu kulture da je gra‘anima i struci dosta devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju