preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Europski dan jezika

Autor: Vesna Suvala, 10. 10. 2018.

U Europskoj uniji, na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna.

Drugu godinu za redom, osnovne i srednje škole iz Osijeka, odlučile su zajedno proslaviti ovaj dan na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi.

Našu Školu predstavljalo je jedanaestoro učenika drugih razreda te profesori: Elena Džojić, Renata Gal, Ivan Kordić i Anita Ivanković. Tema kojom se predstavila naša Škola bila je medicinski pojmovi, tj. riječi kojima opisujemo osnovne dijelove tijela na nekoliko europskih jezika. Lucija Boljkovac, 2. g napravila je listić sa zadatkom spajanja pojmova za francuski jezik, Sara Držaić, 2. g memory kartice za talijanski jezik te Ivona Farago, 2. g zadatak u kojem je trebalo odgonetnuti o kojem se dijelu tijela radi i spojiti ga s izrazom na grčkom jeziku. Loren Trstenjak, 2. g osmislio je kahoot kviz za finski jezik. Luka Hranić, 2. s2 odabrao je pojmove za opis ljudskog tijela na poljskom jeziku, dok je Nina Meško napravila isto na slovačkom jeziku. Zadatak je bio označiti „pravi“ dio ljudskog tijela kojeg su nacrtale Karla Činčurak i Anamaria Nikić, 4. dt. Nacrtale su i lice na kojem su sličnu aktivnost imale Lana Meško, 2. s2, za mađarski jezik i Tamara Nikolovski, 2. s2 za španjolski jezik. Pridružili su im se i Josipa Filipović i Ante Soldo,1. s1.
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
18.10.2018. 16:00
Studija povezuje preeklampsiju i demenciju
Istraživanje kanadskih znanstvenika s University of Toronto ukazuje na prosječno 3,4 puta veći rizik za vaskularnu demenciju kod žena koje su tijekom trudnoće patile od preeklampsije.

Znanost
Biologija i kemija
18.10.2018. 12:25
Sudjelujte u istraživanju o pristupu okolišnim informacijama
Zelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" ("Improving Access to Environmental Information") provodi istraživanje o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama. Svoja iskustva i stavove možete izraziti i vi!

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju