preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Međunarodna znanstvena konferencija

Autor: Vesna Suvala, 2. 10. 2018.

Suvremeno sestrinstvo; povijest kao temelj, teorija kao izvor, 

obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina

Velika nam je čast što smo imali priliku predstaviti „boje“ naše škole na prvoj međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u sestrinstvu koja se održavala u Osijeku 21. i 22. rujna 2018.godine. Organizatori konferencije su Zavod za sestrinstvo „Prof.dr.sc. Radivoje Radić“ Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Društvo nastavnika zdravstvene njege i Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a, Hrvatska komora medicinskih sestara i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Glavne su teme konferencije bile: Izazovi i inovacije u obrazovanju medicinskih sestara, Sestrinstvo kao znanstvena disciplina, Kvaliteta u zdravstvenoj njezi, Teorijska promišljanja u sestrinstvu i Povijest hrvatskog sestrinstva. Svatko je od sudionika imao priliku predstaviti svoj rad, slušati izlaganja ostalih sudionika na različitih područja i tema u sestrinstvu. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji prisustvovali su i brojni predavači, stručnjaci u području sestrinstva iz nekoliko zemalja što je uvelike pridonijelo i samoj znanstvenoj „težini“: prof.dr.sc. Jean Watson, prof.dr.sc. Majda Pajnkihart, prof.dr.sc. Patricia G.Morton, prof.dr.sc. William Lauder, doc.dr.sc. Nada Prlić, prof.dr.sc. Donna Fitzsimons, prof.dr.sc. Beata Dobrowolska, prof.dr.sc. Dragana Milutinović, prof.dr.sc. Marilyn H.Oerman, prof.dr.sc. Danica Železnik, prof.dr.sc. Boštjan Žvanut i doc.dr.sc. Andrej Starc.  Percepcija medicinskih sestara o primjeni rezultata istraživačkog rada iz područja sestrinstva u svakodnevnoj praksi, Percepcija učenika srednje medicinske škole o kompetencijama mentora zdravstvene njege, Međupredmetno praćenje i vrednovanje učeničkog postignuća prema novom strukovnom kurikulumu za stjecanje kvalifikacije medicinska sestra/tehničar opće njege, Prednost kabinetske nastave tijekom obrazovanja za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, Percepcija studenata sestrinstva i međuodnosu medicinske sestre i bolesnika tijekom sestrinske skrbi, Teorija i praksa sestrinske skrbi iz percepcije bolesnika teme su koje su izlagali nastavnici Medicinske škole Osijek. Konferencija nam je svakako dala priliku za stjecanje novih znanja i vještina, izmjenu iskustava, aktualnih inovacija u obrazovanju medicinskih sestara i ugodna druženja. Zahvaljujemo kolegi, profesoru doc.dr.sc. Robertu Lovriću, predsjedniku Organizacijskog odbora na mnoštvu stručnih i znanstvenih sadržaja koje nam je ova prva konferencija pružila.

Autori/koautori radova: Maja Čebohin, Marija Maras, Martina Tot, Marko Maceković, Ljiljana Grdić, Mateja Hideg, Maja Carević, Viktorija Ežbegović, Jadranka Marušić, Maja Rakin, Sanja Dravinski, Mirjana Kralj-Vasilj, Sanja Višević, Marijana Jaman Galeković, Jasenka Vujanić, Ljiljana Eršek, te sudionici konferencije: Vera Rogina, Dunja Bart, Branimir Lončarić, Luka Bačić, Branislava Laurović.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju