preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Međunarodna razmjena mladih u Sloveniji

Autor: Vesna Suvala, 21. 9. 2018.

Međunarodna razmjena mladih u Sloveniji održala se od 31. srpnja 2018. do 11. kolovoza 2018. u Domu Zapotok pored mjesta Kurešček, udaljenom 25 km od Ljubljane. U razmjeni je sudjelovalo 42 mladih iz Slovenije, Njemačke, Engleske, Iraka, Irana, Afganistana i Hrvatske te deset voditelja. Medicinsku školu Osijek predstavljale su: volonterka Elena Knežević, 3. g i Mirta Faktor, prof. U različitim radionicama upoznali smo jedni druge, kuturu i običaje država, učili se timskom radu i usvajali različite vještine.

U isto vrijeme, otkrivali smo što znači biti mlad u svijetu u kojem živimo i što možemo učiniti za sebe, ali i društvo u kojem živimo. U plesnim, glazbenim, filmskim, likovnim, dramskim i kreativnim radionicama naučili smo prihvaćati različitosti te pokazali da smo jedinstveni u toj različitosti. U radionicama smo izrađivali narukvice od prirodnih materijala, lutke zijevalice, otiskivali majice s vlastitim natpisima tehnikom sitotiska, učili se vještinama preživljavanja u prirodi, snimali filmove, »repali« ... Naučeno smo pokazali na kreativnom interkulturalnom danu u Slovenskoj filantropiji u Ljubljani gdje smo uživali u međusobnom druženju s djecom i obiteljima smještenim u azilskom centru. Večeri smo, najčešće, provodili uz logorsku vatru, slušajući životne priče mladih migranata o njihovom putu do Slovenije i boravku tamo. Pričali smo i priče o prvim ljubavima (neke su se simpatije tamo i »probudile«), roditeljima, profesorima, prijateljima, obiteljima ... Bili su to posebni trenutci u kojima smo otkrivali sebe jedni drugima. Na interkulturalnim večerima svaka skupina pripremila je nacionalno jelo. Nakon bogate trpeze slijedile su zanimljive prezentacije,  tradicionalne pjesme i plesovi. Pjevali smo i plesali gotovo do ponoći. Posjetili smo Bled i Bohinj te uživali u prirodnim ljepotama, sunčali se, kupali i vozili čamcima. Bila su to predivna, neponovljiva iskustva. Vrijeme rastanka brzo je došlo. Oprostili smo se uz zagrljaje, razmjenu kontakata, a neki i suze. Svi smo jedni drugima poželjeli novi susret već za godinu dana.

Elena Knežević, 3. g

Mirta Faktor, prof. 
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KARTA - KAKO DO NAS

Zdravstvo
Zdravlje
12.12.2018. 16:00
Osijek: Studij medicine na njemačkom jeziku
Od sljedeće jeseni će na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku biti dostupan studij na njemačkom jeziku.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže. Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Činite dobra djela -  Pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju