preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Zelena patrola, izviđačke priče

Autor: Vesna Suvala, 15. 5. 2018.

U obilježavanje 17. tjedna osječkih izviđača uključili su se članovi Čitateljskoga kluba Proliteris s mentoricom Altom Pavin Banović, školskom knjižničarkom uz koordinaciju Monike Feher, učenice 4.l i voditeljice družine i patrole Runolist u Izviđačkome klubu Javor u Osijeku.

Lucija, članica Družine mladih izviđača i planinki Runolist i Zlata, članica Družine odraslih izviđača, brđana i brđanki Lipa posjetile su nas u školskoj knjižnici 14. svibnja 2018. Čitateljice Lucija Duvnjak i Lana Kovačević, učenice 1.s1 i Sara Držaić i Marija Srebrović, učenice 1.g pripremile su radionicu čitanja i pričanja izviđačkih priča. Čitateljice su odabrale prigodne priče o izviđačima koje su pročitale i pripremile zadatke iz knjige Zelena patrola autora Danka Oblaka. Svi su zadaci bili pripremljeni u obliku QR kodova i postavljeni na prigodni pano gdje su izviđačice pomoću tableta i aplikacije otvarale QR kodove i rješavale pripremljene zadatke.

Izviđački klub Javor svoje postojanje i rad temelji na osnovnim načelima skautizma, odnosno izviđaštva koji kao pokret postoji već punih sto godina. Izviđački klub Javor osnovan je 2001. sa sjedištem u Ulici Zmaj Jove Jovanovića 21 u Osijeku. Klub Javor ima bogatu tradiciju i izviđačko iskustvo obzirom da su osnivači kluba bili članovi bivšeg izviđačkog odreda „Bratstvo i jedinstvo“ koji je djelovao na području grada Osijeka, Donji grad od 1960. do 1991.  Obilježila se 50. godina djelovanja izviđača u Donjem gradu Osijek 2010. godine.

Alta Pavin Banović
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
17.08.2018. 16:00
Matične stanice za povratak vida
Aktivacija matičnih stanica u oku je kod slijepih laboratorijskih miševa rezultirala djelomičnim povratkom vida, objavio je znanstveni časopis Nature.

Znanost
Biologija i kemija
08.05.2018. 13:00
Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteno natrag u prirodu
Plavnik, Kvarneri‡, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir, koji su prošle godine prona‘eni kao ozlije‘eni pti‡i, poletjeli su kvarnerskim nebom, zahvaljuju‡i djelatnicima Javne ustanove Priroda, zagrebačkog Zoološkog vrta i udruge BIOM. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju