preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

„Dobro je činiti dobro“

Autor: Vesna Suvala, 15. 1. 2018.

U razdoblju između 14. i 20. prosinca 2017. godine, u našoj školi organizirano je prikupljanje higijenskih potrepština i nekvarljivih namirnica. Tijekom navedenog razdoblja učenici su, zajedno s nastavnicima, prikupili veliki broj prehrambenih proizvoda. Sve prikupljene proizvode donirali smo humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi. Zajedno s nastavnicama Martinom Tot i Zdenkom Omrčen, 20. prosinca 2017. proizvode su u potrebne ruke uručili i učenici 3.s1 razreda Leo Lang i Marija Lučić, 5.s1 razreda Ana Jakšić i Mia Haršanji te 5.s2 razreda Laredo Kunce i Ana Subašić.

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi, neprofitna je organizacija s ciljem pomaganja ugroženim skupinama, kao npr: djeci s posebnim potrebama, siromašnima, socijalno ugroženim građanima, obiteljima s više djece, zlostavljanim osobama, teško oboljelim osobama, umirovljenicima, braniteljima i brojnim drugim skupinama. Moto humanitarne udruge je: „Dobro je činiti dobro!“. Iz toga razloga, u vrijeme blagdana darivanja i pomaganja – Božića, prikupljene su i donirane velike količine proizvoda, onima koji si to neće moći priuštiti.

 

Martina Tot i Zdenka Omrčen, nastavnice
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
14.11.2018. 12:00
Potres mozga i rizik za suicid
Osobe koje su pretrpjele potres mozga imaju prosječno dvostruko veći rizik za samoubojstvo, utvrdili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju