preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Edukacija o strukturiranom dijalogu za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola

Autor: Vesna Suvala, 1. 12. 2017.

Od 9. do 12. studenoga u Crikvenici održala se Edukacija o strukturiranom dijalogu u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, pod pokroviteljstvom programa Erasmus + i Ministarstva za demografiju, obitel, mlade i socijalnu politiku. U edukaciji je sudjelovalo ukupno 10 škola iz cijele Hrvatske, većinom strukovnih, a Medicinsku školu Osijek predstavljale smo psihologinja Mirna Ilakovac i ja, kao predsjednica Vijeća učenika naše škole. 

Tema cijele edukacije bio je rad školskih vijeća učenika i strukturirani dijalog o kojima smo na zanimljive i kreativne načine saznavali sve više kroz 4 dana edukacije. Strukturirani dijalog metoda je uključivanja mladih u procese donošenja odluka i dijalog s onima koji odluke donose te predstavlja koristan alat u školskom okruženju. Učili smo o ulozi, svrhama i zadaćama vijeća učenika u pokretanju promjena u školi i lokalnoj zajednici, metodama provedbe strukturiranog dijaloga na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te o primjeni strukturiranog dijaloga u vijeću učenika i s ostalim učenicima u školskoj zajednici. Kroz razne kreativne radionice, fokus grupe, igru uloga, gledanje videa i filmića, razvijali smo vještine kritičkog razmišljanja i komuniciranja, uviđali mogućnosti naše škole i zajednice te tražili i dobijali nove i korisne ideje kako sve to što smo naučili primijeniti kada se vratimo kući, u našoj školi i gradu.

Našu školu uspješno smo predstavili ostalim školama, upoznali ih sa specifičnostima, problemima i mogućnostima koje naša škola ima te stvorili akcijski plan provedbe strukturiranog dijaloga u školi i lokalnoj zajednici.

Uz učenje i rad uspjele smo se i zabaviti, prošetati gradom i upoznati mnoge mlade i pametne ljude iz cijele Hrvatske od kojih smo dobili nova znanja i ideje te nova prijateljstva. Nadam se kako ćemo poslije ove edukacije puno toga naučenog moći primijeniti i u našoj školi te uspjeti potaknuti i druge učenike na sudjelovanje u napretku i poboljšanju rada, ne samo vijeća učenika nego i cijele naše škole i lokalne zajednice.

Magdalena Župan, 4.s1
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
14.11.2018. 12:00
Potres mozga i rizik za suicid
Osobe koje su pretrpjele potres mozga imaju prosječno dvostruko veći rizik za samoubojstvo, utvrdili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju