preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

Obilježavanje Svjetskoga dana šećerne bolesti 2017. godine

Autor: Vesna Suvala, 14. 11. 2017.

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu koji obilježava više od milijarde ljudi u više od 160 država u svijetu kojima pripada i Hrvatska.
Tema ovogodišnje kampanje Svjetskoga dana je „Žene i dijabetes“, a  slogan je „Naše pravo na zdravu budućnost“. Cilj kampanje je povećati svijest o ženama koje su u riziku ili su oboljele od šećerne bolesti te njihovo pravo na jednaku zdravstvenu skrb.
Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu je trenutno 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje imaju šećernu bolest. Od toga je 199 milijuna žena. Zabrinjavajući je podatak kako se do 2040. godine očekuje da će ukupan broj žena oboljelih od šećerne bolesti povećati na 313 milijuna.

 

Šećerna bolest deveti je vodeći uzrok smrti žena u svijetu i uzrokuje 2, 1 milijun smrtnih slučajeva godišnje. S obzirom na lošije socioekonomske uvjete, posebice u siromašnijim državama u svijetu, djevojke i žene imaju smanjen pristup učinkovitoj prevenciji dijabetesa, ranom otkrivanju bolesti te liječenju.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa premine oko 5 milijuna ljudi.
Svakih 6 sekundi jedna osoba u svijetu premine od posljedica šećerne bolesti. 

Učenici i djelatnici Medicinske škole Osijek, aktivno su se uključili u obilježavanje Svjetskoga dana šećerne bolesti aktivnostima mjerenja razine glukoze u krvi, mjerenja vrijednosti krvnoga tlaka i podjeli prigodnoga promotivnog materijala građanima Osijeka u subotu 11. studenoga 2017. u TC Portanova od 10:00 do 13:00 sati.

Tijekom akcije, građanima Osijeka koji su se rado odazvali akciji, izmjerene su 223 razine glukoze u krvi i 216 vrijednosti krvnoga tlaka. Građani, čija je izmjerena vrijednost krvnoga tlaka i glukoze u krvi bila iznad gornje granice uobičajenih vrijednosti, upućeni su svomu liječniku.

U akciji su sudjelovali učenici:

3. g Željka Kljajić

4. s1 Marko Derdić  i Teo Trbara

4. s2 Ines Nikolić i Anamarija Abramović

4. s3 Marta Abičić i Doris Blažević

5. s1 Laura Filipović, Dora Mićan, Marko Bondža, Monika Kovač i Gabrijela Kovačević

5. s2 Nikolina Rabić, Ivona Kezić, Ana Klaić, Ružica Kovačević i Matea Pernar

5. s3 Vanja Martinović, Valentina Naumovski, Minja Živković, Anja Stojanović i Adrijana Milnović

 

Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek organiziralo je za članove Društva i građane Osijeka 13. studenog 2017. s početkom u 18 sati stručno predavanje na temu „Dijabetes danas“. Predavanje je održala Dr.sc. Silvija Canetski-Varžić, dijabetolog Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma KBC Osijek. Predavanju su nazočili i učenici 5.s1, 5.s2 i 5.s3 razreda.

U utorak 14. studenog 2017. Svjetski dan šećerne bolesti u Osijeku je obilježen osvjetljavanjem pješačkog mosta na rijeci Dravi plavom bojom kao zaštitnim znakom ove bolesti s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti.  

Akcija je nazvana „Plavi most“ a organizirao ju je Klub mladih osoba oboljelih od dijabetesa Dianet. Nakon osvjetljavanja pješačkog mosta članovi Društva, njihove obitelji i građani Osijeka prošetali su između dva osječka mosta. Događaj je ovjekovječen milenijskom fotografijom svih sudionika na plavom mostu.

U akciji su sudjelovali učenici 5.s1, 5.s2 i 5.s3 razreda.

U aktivnostima obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2017. sudjelovali su nastavnici strukovnih  predmeta: Ljiljana Eršek, Sanja Dravinski, Martina Tot, Ana-Marija Buljević, Marija Maras i Marko Maceković.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
14.11.2018. 12:00
Potres mozga i rizik za suicid
Osobe koje su pretrpjele potres mozga imaju prosječno dvostruko veći rizik za samoubojstvo, utvrdili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju