preskoči na sadržaj

Medicinska škola Osijek

 > Naslovnica
Školske vijesti

OKRUGLI STOL

Autor: Vesna Suvala, 10. 10. 2017.

Uključivanje mladih u proces integracije izbjeglica i migranata

10. listopada 2017. godine u Vijećnici Pravnoga fakulteta u Osijeku Pravni fakultet Osijek i Volonterski centar Osijek održali su okrugli stol „Uključivanje mladih u proces integracije izbjeglica i migranata". Cilj Projekta je otvaranje rasprave oko izazova i mogućnosti za uključivanje mladih u proces integracije izbjeglica i migranata u Hrvatskoj. Okrugli stol dio je projekta PROMISE (Promoting Refugee Integration Support through Youth Engagement) koji provodi program Europa za građane između organizacija iz Litve, Italije i Hrvatske. 

Zbog prisutnosti inozemnih gostiju radni jezik bio je engleski. O uključivanju mladih u proces integracije izbjeglica i migranata, iz različitih perspektiva, govorilo je nekoliko govornika, primjerice Iskustva uključivanja mladih u proces integracije izbjeglica i migranata (Litva i Italija), Inga Mickevičiute s Mykolas Romeris University, Latvia i Roberto Gennaro s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta Catania; Pregled situacije u Hrvatskoj: Udruga „MI“ Split, Nives Ivelja, predstavljanje planova za integracije; Isusovačka služba za izbjeglice, pregled uključivanja mladih u proces integracije izbjeglica i migracije; Volonterski centar Osijek, iskustva s terena; Osobni primjeri volontera i migranata: Monika Feher, volonterka Volonterskog centra Osijek; Iskustvo izbjeglice, značaj volonterske pomoći; Uloga i važnost interkulturnog obrazovanja, Nansen dijalog centar Osijek te Uloga obrazovnih institucija u procesu pripreme mladih za aktivni angažman u stvaranju inkluzivne zajednice, doc. dr. sc. Daniela Šincek, Studij socijalnoga rada. Monika Feher članica je školskoga Volonterskog kluba „nadice“ te je u svojoj volonterskoj praksi „odradila“ više od 1500 sati. Monikino djelovanje u zajednici u kojoj živi, ali i izvan nje, primjer je dobre prakse. Ponosni smo na Moniku (kao i na naše volontere i volonterke) jer u vremenu u kojem živimo volonteri su neprocjenjivo blago. Monika, samo hrabro dalje u promicanju ljudskih vrijednosti! I ne zaboravi: “Život nam vraća ono što mi drugima dajemo.“ Ivo Andrić

Mirta Faktor, prof.
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Zdravstvo
Zdravlje
14.11.2018. 12:00
Potres mozga i rizik za suicid
Osobe koje su pretrpjele potres mozga imaju prosječno dvostruko veći rizik za samoubojstvo, utvrdili su kanadski znanstvenici s University of Toronto.

Znanost
Biologija i kemija
24.10.2018. 10:58
Dalmatinski buhač €“ neiskorišteni potencijal hrvatske flore
Porastom svijesti o štetnom učinku različitih sintetskih herbicida, fungicida, insekticida i drugih srodnih kemikalija na okoliš, ekološka se poljoprivreda počinje vra‡ati na velika vrata. Samim time raste značaj i ekonomska vrijednost dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), biljne vrste koja proizvodi prirodni insekticid i repelent piretrin. 

Obavezno posjeti!
Mudri savjeti

Pet navika koje će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima

 

Unatoč dokazima da je sreća djelomično određena genima te unatoč istraživanjima koja ukazuju da životne okolnosti imaju manje utjecaja na osjećaj sreće nego mi to mislimo, sreća je uvelike pod utjecajem našeg djelovanja. Slijedi pet stvari koje dokazano povećavaju osjećaj sreće i zadovoljstva:


 Zahvalnost - pišite pisma (ili na facebook zidu) zahvale ljudima koji su vam na neki način pomogli. Kod onih koji su usvojili ovu naviku naknadno je uočeno trajno - nakon tjedana i mjeseci koji su prolazili - povećanje osjećaja sreće. Čak su se i oni koji su samo pisali pisma ali ih nisu nikada poslali osjećali bolje.

 Optimizam - optimistično razmišljanje također dokazano pomaže.Zamislite idealnu budućnost - primjerice da živite uz partnera punog ljubavi i potpore ili da ste zaposleni na mjestu koje vas ispunjava - a zatim zapište zamišljenu sliku u dnevnik (može i virtualni: blog, face,…).

Brojite dobre stvari - Osobe koje imaju običaj zapisati 3 dobre stvari koje su im se dogodile tijekom tjedna pokazuju značajno povećanje osjećaja sreće. Sam čin koncentriranja na dobre stvari podsjeća ih na stvari zbog kojih trebaju biti sretni.

Koristite svoje najjače strane Identificirajte svoje najjače strane, a zatim ih pokušajte koristiti na novi način. Primjerice, netko tko kaže da ima dobar smisao za humor treba to iskoristiti da smiri situaciju u razredu ili da razveseli tužne prijatelje. Čini se da i ovo povisuje osjećaj sreće.

Vršite dobra djela - Čini se da pomažući drugima pomažemo i sebi. Osobe koje doniraju vrijeme ili novac u dobrotvorne svrhe ili koje altruistički pomažu ljudima u potrebi osjećaju se sretnijima.

 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Medicinska škola Osijek / Vukovarska 209 , Hr-31000 Osijek / ss-medicinska-os.skole.hr / ured@ss-medicinska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju